U sklopu projekta 72 sata bez kompromisa na Krku angažirano 70-ak mladih volontera

Dugo najavljivani volonterski projekt namijenjen mladima 72 sata bez kompromisa na otoku Krku održan je po četvrti put, a okupio je 70-ak mladih, beskompromisnih volontera uključenih u 18 radnih, ekoloških i socijalnih akcija. Organizator otočnog dijela projekta bio je Caritas Biskupije Krk, a volonteri koji su intenzivno radili na njegovoj pripremi i provedbi bili su: Sanja Bjelobradić u svojstvu voditeljice projekta, Robert Brozić kao voditelj logističkog tima, Lucija Depikolzvane kao voditeljica medijskog tima te Ana-Marija Brozić i Katarina Depikolzvane kao volonterke - koordinatorice.

Projekt se odvijao između 12. i 15. listopada 2023. godine, i to pod geslom: Ostavi trag, promičući solidarnost, zajedništvo i kreativnost, odnosno volonterstvo kao vrijednost koja izgrađuje mlade, ali i zajednicu u kojoj žive. Na nacionalnom nivou, više od 450 volonterskih inicijativa provedeno je u 19 hrvatskih gradova, a one su okupile zavidnu brojku od čak 3.500 mladih volontera.

Projekt je krenuo u četvrtak, 12. listopada, misnim slavljem kojeg je u Katedrali predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. Nakon mise volonteri su doznali akcije na kojima će volontirati tijekom nadolazećeg vikenda te su im podijeljene zelene majice, svojevrsni simbol ovog hvalevrijednog projekta. 

 

Dvodnevni volonterski maraton
 

Drugi dan projekta, 13. listopad, započeo je radno. Dio volonterki uputio se u Bašku gdje su u tamošnjem dječjem vrtiću dokazale kako itekako znaju promijeniti lanac na biciklu, zategnuti kočnice ili bojama osvježiti dječja igrala. Preostali volonteri, u Centru za rehabilitaciju Krk uredili su vrata i družili se s njegovim korisnicima, dok su u sjedištu Caritasa biskupije Krk participirali u izvođenju lakših građevinskih radova i obrezivanju živice. Pritom, u Domu za starije osobe Mali Kartec upustili su se u popisivanje novopridošlih knjiga za potrebe tamošnje knjižnice.

I trećeg dana, 14. listopada, radilo se od ranog jutra. U Malom Kartecu volonteri su sudjelovali u trima akcijama: čišćenju okoliša, druženju s korisnicima i izrađivanju prigodnih čestitki te nastavku popisivanja knjiga. U Oazi Kraljice mira obrađivali su povrtnjak i čistili okoliš, u dječjem vrtiću u Puntu sudjelovali u saniranju namještaja, a u sjedištu Caritasa nastavili radove započete prethodnog dana. U Njivicama su pomagali pri terapijskom jahanju koje provodi Udruga Moj prijatelj, dok su u Omišlju, u suradnji sa Hrvatskim zavodom za socijalni rad - Područnim uredom Krk, u djelo proveli pravi mali sportski turnir za djecu iz naselja Homutno. Nadalje, u Krku su očistili eksterijer Mahnićevog doma i okoliš crkve Majke Božje od zdravlja, a ukupno četirima obiteljima diljem otoka uređivali su životni prostor.

Projekt je, 15. listopada, završio nedjeljnom misom koju je predvodio krčki župnik Vedran Kirinčić te kazališnom predstavom Ribarske ćakule i harmonikaškim nastupom Luke Perlića održanim u Malom Kartecu. Na kraju ovog višednevnog volonterskog puta, organizacijski tim zahvalio se suradnicima u projektu i donatorima, ali i svima onima koji su na razne načine podržali njegovu pripremu, organizaciju i realizaciju, a posebice svim beskompromisnim volonterima koji su Krk iznova učinili barem malo ljepšim i boljim mjestom za život.

 

 

Posjetimo, 72 sata bez kompromisa međunarodni je volonterski projekt za mlade između 15 i 35 godina. Na otoku Krku provodi se već četvrtu godinu za redom, a ustanova odgovorna za njegovu organizaciju je Caritas Biskupije Krk. Glavno obilježje projekta leži u beskompromisnosti, što znači da prijavom na volontersku akciju budući volonteri ne mogu birati na kojoj će volonterskoj akciji sudjelovati. Na taj način bez predrasuda svoje vrijeme, znanje i talente daruju za dobrobit zajednice.