U pet poglavlja: Zavodljive Tramonto sesije na Trgu krčkih glagoljaša

Događanjima Udruge Kreativni Krk i ove se godine pridružuje petodijelna manifestacija Tramonto, čiji će se besplatni žanrovski različiti koncertni programi, 29. lipnja, 12. i 25. srpnja te 16. i 30. kolovoza, odvijati na slikovitom Trgu krčkih glagoljaša, i to s početkom u 21.00 sat.

Riječ je o nezaobilaznoj ljetnoj manifestaciji tijekom koje će svoje glazbene priče predstaviti protagonisti domaće alternativne scene: svestrani Marko Lucijan Hraščanec koji se krije iza pseudonima The Gentleman (29. lipnja), kantautor Ivan Grobenski (12. srpnja), hvaljeni trio Zmaj Orko Star kojeg čine Zoran Majestorović, Toni Starešinić i Borko Rupena (25. srpnja), kultni zagrebački bend Šumski (16. kolovoza) i Juno Nao iza kojeg stoji krčki virtuoz i gitarist Mario Depicolzuane (30. kolovoza).

Manifestaciju, 29. lipnja, otvara The Gentleman ili Marko Lucijan Hraščanec, diplomirani saksofonist čiji je glazbeni put neopisivo zanimljiv i raznolik. Od punk bendova do nagrađivanih kazališnih predstava, The Gentleman je njegov najvažniji projekt dosad kojem se u potpunosti predao cijelim svojim bićem i duhom. Ne samo imenom, već i glazbom on kao da je u ove dvadesete godine 21. stoljeća došao iz nekog drugog vremena, iz vremena od kojeg nas dijeli sedam, osam desetljeća… Stoga, većina pjesama s posljednjeg albuma Hide & Seek odiše patinom i zlatnom prašinom nekih drugih vremena. No, budući da je sve majstorski i znalački odsvirano, aranžirano te nadasve nadahnuto otpjevano, to okretanje prošlosti ni slučajno nije minus. Naprotiv. Dojam je da baš ovakvih retro smirujućih i dojmljivih trenutaka treba što više u ovoj našoj poluapokaliptičnoj stvarnosti.

Nakon ultimativne retro večeri, 12. srpnja, na redu je nešto posve drugačije - sirovo, pomaknuto i nezaboravno - jer na krčku pozornicu stiže Ivan Grobenski - plodni koprivnički kantautor koji već godinama uspješno pliva u svakom žanru. Prije nego li se otisnuo u solo vode svirao je i pjevao u Loliti i Moskau, a rijetki znaju da mu je jedno vrijeme alter-ego bio Bubblegum. Stihove piše uglavnom na engleskom, no pažnju šire javnosti i kritike zaokupio je kajkavskim albumom Siromahi i Lazari na kojem je predstavio svoj mračni podravski imaginarij. U najnovijoj inkarnaciji, koja je pratila izlazak albuma Apocalipstick, okupio je bend pod imenom Ivan Grobenski & The Mental Health Customer Support. Apocalipstick je za razliku od albuma Siromahi i Lazari ukorijenjenog u izmišljenoj i mitskoj prošlost, smješten u grčevitu sadašnjost i neizvjesnu budućnost. Devet pjesama, pritom, funkcionira kao jedan dan proveden na Internetu, jedan sat skrolanja portalima koji donose vijesti, deset minuta provedenih na TikTok-u, beskonačno provjeravanje društvenih mreža ili gradska vožnja kroz gužvu uz non-stop hitove…

 

 

Glazbeno putovanje nastavlja se 25. srpnja, i to uz Zmaj Orko Star. Vrsni i nagrađivani glazbenici - Zoran Majstorović, Borko Rupena i Toni Starešinić - na zmajevim krilima, potaknuti orkovim čarolijama, sjaje poput zvijezda u okrilju trija kojim ispituju granice svemira, svoje zemaljske korijene i energiju pokreta često znanog kao ples, otkrivajući tako nove mostove, vođeni intuicijom te inspirirani trenutkom i slobodnim duhom. Je li to jazz ili rock? Pitanje je nepotrebno, ali odgovor stiže bilo kroz uzbudljivo koncertno ukazanje ili nedavno objavljeni album Escape.

Pravu glazbenu poslasticu, 16. kolovoza, priskrbit će kultni zagrebački bend Šumski, osnovan još 1991. godine, a kojeg se od samih početaka pamti kao jednu od najneobičnijih domaćih glazbenih pojava. Svirajući i inspirirajući se daleko od popularnih žanrovskih pretinaca, Šumski su kreirali svoj vlastiti glazbeni svijet prepun eksperimenata i neočekivanih aranžmanskih rješenja u kojem su svoje ravnopravno mjesto našli kraut rock, world music, new wave, glazba iz animiranih filmova, avangardni noise pop i elektronika. Kroz godine upornog rada, brojne koncerte i objavljene albume bend je tvrdoglavo, polako i ustrajno širio bazu poklonika da bi po objavljivanju posljednjeg albuma Ostrvo ledenog kita zaokupili novu, mlađu publiku koja danas, neopterećena trendovima, uživa u novim i globalno sve popularnijim mutacijama kraut rocka i psihodelije.

 

 

Čast zatvaranja Tramonto festivala, 30. kolovoza, pripala je odličnom Juno Nao. Novi je to projekt svestranog krčkog umjetnika i virtuoza, Marija Depicolzuanea kojeg možemo opisati kao putovanje prostorima ambijentalnih istraživanja, sanjivih gitara i melankolične elektronike. Singlom Surrender Juno Nao najavljuje svoj album prvijenac, a predstavljanje na ovogodišnjem Tramontu ujedno mu je i debitantski nastup. Juno Nao iznimni je kreativac zaslužan za čitav vizualni identitet Tramonto festivala i Udruge Kreativni Krk!

Za dodatne informacije potrebno je pratiti objave na Facebook profilu Udruge Kreativni Krk. Financijsku podršku ovom projektu pružili su: Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

 

Program:

 

29. lipnja 2023., Trg krčkih glagoljaša, 21.00

– Tramonto: The Gentleman

 

12. srpnja 2023., Trg krčkih glagoljaša, 21.00

– Tramonto: Ivan Grobenski

 

25. srpnja 2023., Trg krčkih glagoljaša, 21.00

– Tramonto: Zmaj Orko Star

 

16. kolovoza 2023., Trg krčkih glagoljaša, 21.00

– Tramonto: Šumski

 

30. kolovoza 2023., Trg krčkih glagoljaša, 21.00

– Tramonto: Juno Nao