U Krku održana prva od tri ovogodišnje Robo-trke na prstenac

U krčkoj Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan, 09. lipnja 2018. godine, održana je prva od tri predviđene Robo-trke na prstenac čija je organizacija, uz brojne partnere, iznova povjerena Društvu za robotiku Istra (DRI).

Ovo atraktivno kup-natjecanje okupilo je pedesetak učenika osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije, i to iz Barbana, Pule, Vodnjana, Medulina, Opatije, Banjola, Poreča, Čavla, Vrbnika i domaćina, grada Krka, koje su prethodno pripremali njihovi mentori, mahom nastavnici tehničke kulture i informatike. Pravila ovog jedinstvenog natjecanja definirana su na osnovama drevne Trke na prstenac koja se tradicionalno odigrava u istarskom Barbanu, no umjesto konja, u trci se natječu roboti kojima se upravlja pomoću računala. Sudionici natjecanja su redom mladi, talentirani informatičari, grupirani u tročlane ekipe, s time da svatko od njih upravlja robotom po jednu vožnju u svakoj od tri zastupljene discipline (ručno, poluautomatski i ručno iz perspektive viteza). Bodovi natjecatelja potom se zbrajaju, a pobjedu odnosi ona ekipa koja ih prikupi najviše.

Cilj Robo-trke na prstenac, koja se redovito priređuje još od 2013. godine, ogleda se u popularizaciji robotike i poticanju mladih na bavljenje tehnikom. Naime, hrvatski učenici već su ostvarili zapažene rezultate u svijetu robotike, a događanja poput ovog motiviraju ih na svladavanje novih znanja i vještina.

Prva tri mjesta na natjecanju odigranom u Krku zauzele su ekipe Društva za robotiku Istra: Gladijatori iz Pule (skupivši u sve tri utrke 21,5 bodova), Oliva Vodnjan iz Vodnjana (s 21 bodom) i Lovci na prstence iz Pule (sa 16,5 bodova). Sva tri prvoplasirana tima za natjecanje je pripremao mentor Dragan Pantić. Najbolje plasirana ekipa s otoka Krka, Vrbenčani 2 iz Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Područne škole Vrbnik, trenutno se, s ukupno prikupljenih 12,5 bodova, nalazi na sedmom od ukupno 22 mjesta.

Pored netom odrađene krčke, preostale dvije utrke održat će se u Puli, a potom i Barbanu, i to trećeg kolovoškog vikenda kada će ujedno biti poznat i pobjednik natjecanja. Sponzorsku podršku krčkoj utrci dali su Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.