U Krku gostuje glazbena komedija Ma noi torneremo/Ma ćemo se vrnut Laure Marchig i Darka Jurkovića Charlija

Kazališna družina Fedra art projekt i Zajednica Talijana Krk u grad Krk dovode popularnu glazbenu komediju Ma noi torneremo/Ma ćemo se vrnut koja će se u Velikoj gradskoj vijećnici održati u srijedu, 29. lipnja 2022. godine, s početkom u 20.30 sati. Ulaz je slobodan!

Riječ je o pučkoj komediji koju je napisala i režirala Laura Marchig zajedno sa kompozitorom Darkom Jurkovićem Charlijem, dobitnikom ovogodišnje nagrade Hrvatskog društva skladatelja u području jazza. Tekst je napisan na fijumanskom, s elementima čakavskog, domaćeg dijalekta. Radnja predstave smještena je u unutarnjem dvorištu stare zgrade u riječkom kvartu Toreta i govori o bitnim ljudskim vrijednostima, o važnosti ljubavi i prijateljstvu, u trenucima kad su samoća i osjećaj izoliranosti postali opipljivi za vrijeme lockdowna i globalne pandemije, ali i o ovim novim, ratnim vremenima. Govori i o starosti kao o važnom segmentu našeg životnog puta.

Likovi su kipar Ferruccio deto El Trapano - Ferruccio zvan bušilica (Mirko Soldano), njegova ljubomorna i svadljiva mlada supruga Nori (Ana Blečić Jelenović) te dvije starije umjetnice u mirovini, dvije (ne)prijateljice, bivša balerina Fany (Alida Delcaro) i pjevačica Mariucci (Nevia Rigutto), a njima se pridružuju El Gato Bonculovich (Anamaria Drezga) i El Malegnaso Sergio (Silvano Bontempo). Glazbena pratnja povjerena je Darko Jurković Chalie triju.

– Dobila sam inspiraciju za pisanje ovog teksta slušajući dogodovštine iz djetinjstva koje mi je pričala Nevia Rigutto za koju smo Darko Jurković Charlie i ja napisali nekoliko pjesama, kaže Laura Marchig. Nevia mi je znala pričati o njezinom životu u riječkom kvartu Toreta, evocirajući smiješne likove koji su nekada ondje živjeli. Bili su siromašni, ali sretni i kreativni. Nevia i Alida su i u stvarnom životu prijateljice iz djetinjstva, ali za razliku od njihovih likova, ne svađaju se, nego prijateljevaju, te su ostale cijeli život u kontaktu. Fascinirala me ideja da ih spojim, i da za njih, kao i za dva odlična pjevača Anu Blečić Jelenović i glumca Talijanske drame Mirka Soldana, napišemo priču i songove koji će moći razveseliti, ali i dirnuti gledatelje.

Predstava je realizirana uz potporu Primorko-goranska županije te uz pomoć Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke.