Turneja pobjedničkih dokumentaraca s Liburnia Film Festivala stiže u Krk!

Liburnia uplovljava - turneja pobjedničkih filmova s festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival, ovog će ljeta po prvi put posjetiti i grad Krk! U suradnji s Udrugom Kreativni Krk i Kinom Krk, u nedjelju, 13. kolovoza 2023. godine, u Kinu Krk (Velikoj vijećnici Grada Krka), od 21.00 sat, bit će prikazana tri pobjednička dokumentarca s lanjskog, 20. Liburnia Film Festivala: Mjesta koja ćemo disati redatelja Davora Sanvincentija, Tvornica filmova Silvestra Kolbasa i In medias res Ane Klepo. Ulaz na projekciju je slobodan!

Mjesta koja ćemo disati (22’, nagrada za najbolju fotografiju) vizualni je esej koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, ali i svojevrsna bilješka o budućnosti. Priče koje se isprepliću između vizualnog, slušnog i iskazanog, progovaraju o gubitku, traženju, prisustvu, budnosti, odgovornosti, iščekivanju i slobodi.

Tvornica filmova (15’, nagrada za najbolji dizajn zvuka) također je filmski esej o fotografiji, ispričan upravo kroz fotografski medij. Polazište filma su crno-bijele fotografije snimljene u zapuštenoj i ispražnjenoj tvornici Fotokemika, snimane isključivo na fotografskim materijalima koji su nekoć u toj tvornici i proizvedeni. Fotografije su dijelom standardne fotografske reprodukcije, a dijelom s vidnom greškom nastalom starenjem materijala. No, istodobno je to priča i o negativnim posljedicama tranzicije, propasti industrijalizacije i radničkog pokreta.

In medias res (23’, nagrada za najbolji regionalni film) jest coming of age film o potrazi za sobom u moru potrošenosti. On osvaja kadrovima buđenja glavne protagonistkinje u ljepljivo plavičasto jutro i sagledavanjem stvari kroz prizmu promjena, kao i iščekivanjem boljeg sutra.

Turneju Liburnia uplovljava podržali su Hrvatski audiovizualni centar i Primorsko-goranska županija.