Turistička zajednica Grada Krka podržala nacionalnu akciju Hrvatska prirodno tvoja - Croatia naturally yours

Turistička zajednica Grada Krka u sklopu nacionalnog projekta poticanja održivog razvoja turizma pod nazivom Hrvatska prirodno tvoja - Croatia naturally yours, koji se provodi u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Ministarstvom turizma i sporta Republike Hrvatske, organizirala je nabavu i sadnju šest sadnica čempresa (lat. Cupressus sempervirens L.) i četiri sadnice malolisne lipe (lat. Tilia cordata Mill.).

Stabla malolisne lipe zasađena su na dječjem igralištu iznad plaže Portapisana, inače jednoj od atraktivnijih gradskih lokacija s pogledom na bedeme i povijesnu jezgru, dok su čempresi posađeni uz šetnicu u samome gradskom središtu koja povezuje Ul. Stjepana Radića i Vinogradsku ulicu.

Sadnja je izvršena u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Vecla d.o.o. koje vodi brigu o zelenim površinama, čime daje značajan doprinos oblikovanju postojećih zelenih areala te iniciranju, kreiranju i uređenju novih. Pri odabiru samih sadnica stabala vodilo se računa o vrstama koje su podobne za naše područje, a odabrane su u skladu s popisom Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Također, svako posađeno stablo označeno je prepoznatljivom markicom s istaknutom oznakom Hrvatska prirodno tvoja - Croatia naturally yours.

Dodajmo tome kako je razvijena i aplikacija za evidentiranje i praćenje sadnje Europske agencije za okoliš, pod nazivom MapMy Tree, u koju se unose podatci o posađenim stablima i putem koje se prati njihov razvoj, u svrhu objedinjavanja podataka sadnje stabala na globalnoj razini.

Akcija Hrvatska prirodno tvoja - Croatia naturally yours provodi se u skladu sa Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine, kao i s ciljevima novog Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma. Vrijednost projekta iznosi gotovo 160.000,00 eura koji će biti raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica.

Ovom akcijom nastoji se doprinijeti smanjenju ugljikova otiska koji nastaje turističkom aktivnošću te promovirati Hrvatsku, otok i grad Krk kao održive i poželjne turističke destinacije.