Treće izdanje Adventa u Krku - prepustite se pravom blagdanskom ugođaju

Polukupola kod Velikog parka (ispod svima dobro znanog koprivića), obližnja Galerija Decumanus i samostanska crkva sv. Franje Asiškog, od 02. do 23. prosinca 2023. godine (pa čak i nadalje), bit će poprišta čitavog niza adventskim duhom inspiriranih sadržaja, posvećenih publici različitih generacija i afiniteta, a da bi doživljaj bio potpun potrebno je istaknuti kako će zaista bogat kulturno-zabavni program Adventa u Krku pratiti i jednako bogata gastronomska ponuda.

Treće izdanje ove manifestacije koja će blagdansko vrijeme u Krku učiti još veselijim i ugodnijim, zajednički donose: Turistička zajednica Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka, i to uz neizostavnu podršku Grada Krka i Vecle koja se već tradicionalno brine da grad odjene u svake godine sve ljepše i bogatije blagdansko ruho.

Sve posjetitelje grada u adventsko će vrijeme, pored lampica i dekoracija, dočekivati sadržaji namijenjeni djeci, zatim koncerti renomiranih hrvatskih glazbenika, dječjih zborova i polaznika glazbenih radionica, dok će se u Galeriji Decumanus moći uživati u prigodnom blagdanskom postavu kojeg ovog puta priređuju članice Udruge Rukotvorine Krk, a kojim će okupljeni biti brojni dekorativni predmeti, mahom kreirani u mediju keramike te motivirani temom Svjetlo u tami. Mimo svega navedenog, Krk neće zaobići ni djeci omiljeni svetac Nikola koji će, kao što i dolikuje zaštitniku pomoraca, pristići brodom!

 

 

Sadržaji za najmlađe i s najmlađima - koncerti, predstava i dolazak sv. Nikole
 

Advent u Krku, kao i dosad, donosi mnoge sadržaje namijenjene najmlađim Krčanima, a njime su obuhvaćeni koncerti, predstava i program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika - sv. Nikole. Mališani će, sigurno, s nestrpljenjem dočekati koncert Disney za nas u izvedbi dviju glazbenica Nere Gojanović i Gordane Pavić koje će ih svojim vrsnim interpretacijama uvući u najpoznatije Disneyeve crtane filmove. Priliku da svoje glazbeno stvaralaštvo i kreativnost pokažu javnosti dobit će ne samo Mići Boduli - najdugovječniji krčki dječji pjevački zbor, već i polaznici glazbenih radionica dviju krčkih udruga: Muzike u koracima (MooK) i Kreativnog Krka, a njima će se u širenju pravog blagdanskog raspoloženja pridružiti zboraši Osnovne škole Fran Krsto Frankopan. Osim u glazbi, najmlađa će publika moći uživati i u prigodnoj predstavi Tajna božićne noći, a čast buđenja blagdanskog ugođaja ovog je puta pripala Teatru Mjesec. Poseban dio manifestacije odnosi se na program povodom blagdana sv. Nikole koji započinje otvaranjem Pošte sv. Nikole na ulazu Galerije Decumanus, a nastavlja se dolaskom milosrdnog sveca i podjelom poklon-paketa.

 

Šarolikost glazbenih sadržaja
 

Glazbena priča za sve željne dobrog raspoloženja, uz svečano paljenje božićnih lampica i dekoracija, započinje nastupom dua The Funkables koji združuje DJ-a i saksofonista, a za kojim će, u narednim danima, uslijediti koncerti: zagrebačke kantautorice specifičnog glasa Luce, benda Dellboys poznatog po energičnim obradama rock'n'rolla, rocka, countryja i rockabillyja, zatim Gradske glazbe Krk i ženske Klape Kuš kao najstarijeg i najmlađeg gradskog glazbenog kolektiva te Klape Cambi - jednog od ponajboljih dalmatinskih klapskih sastava čiji nastupi svjedoče o spajanju tradicijske i zabavne glazbe. Svojim će nastupima publiku sigurno osvojiti i bendovi: Swingers, The River Sharks i Grooversi. Swingers - božićnim klasicima i američkom glazbenom tradicijom, The River Sharks - rockabillyjem, a Grooversi - plesnim repertoarom sastavljenim od hitova koji su tijekom posljednjih desetljeća harali svjetskim i domaćim top ljestvicama. Posebnu pozornost sigurno će privući uigrana desetorka iz Swingersa predvođenih Robertom Marekovićem, autorom najizvođenije hrvatske božićne pjesme, čiji će program, pod nazivom Christmas with The Swingers Band, publici priskrbiti zvuk karakterističan za blagdansko vrijeme - retro i pozitivan! Kao još jednu glazbenu poslasticu potrebno je istaknuti i božićni koncert kojeg će u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškoga izvesti mezzosopranistica Kristina Kolar, nacionalna operna prvakinja, i bariton Robert Kolar, operni prvak HNK Ivana pl. Zajca, uz orguljašku pratnju Ivana Bošnjaka. Na repertoaru će pored nezaobilaznih tradicionalnih napjeva biti i poznata djela: Vinka Jelića, Johna Francisa Wadea, Ivana pl. Zajc i Franza Schuberta.

 

 

Izložba i radionice
 

Galeriju Decumanus obuzet će jedinstvena adventska atmosfera zahvaljujući izložbi koju ondje priređuju vrijedne članice Udruge Rukotvorine Krk. Potaknute temom Svjetlo u tami predstavit će se brojnim  zanimljivim rukotvorinama inspiriranim tradicijom adventa i nastalim u različitim tehnikama, od keramike, pa sve od reciklaže vune i ostalih prirodnih materijala. Izložbu će pratiti i serija besplatnih kreativnih radionica oslikavanja keramičkih šalica namijenjenih djeci od 6 do 15 godina.

 

Pet adventskih kućica
 

Uz sav taj kulturno-zabavni program, posjetitelji grada sigurno će se prepustiti uživanju i u prigodnoj gastronomskoj ponudi, jer ih na pet adventskih kućica očekuju dobro poznata blagdanska jela poput kobasica, kupusa, mesa s roštilja te raznih vrsta hamburgera, cheeseburgera i hot-dogova, ali i neke tradicionalne otočne delicije kao što su kiselice, janjeći drobčići, grah s kobasicom ili sendviči s domaćim sirom. Blagdansko će vrijeme zasladiti fritule, mirisni vafli, palačinke sa skutom i domaćim džemom, a uz ukusna jela, dostupna će biti i šarolika ponuda pića, uključujući kuhano vino, džin, rum ili viski, zimske koktele i raznovrsna piva te kuhani sok od jabuke i razne čajeve.

 

 
 
Program Adventa u Krku:
 
Gradska riva, polukupola pored Velikog parka
  Subota, 02. prosinca
17.00 Svečano paljenje božićnih dekoracija i lampica uz nastup dua Funkables (DJ & saksofon)
  Utorak, 05. prosinca (Velika vijećnica Grada Krka)
18.00 Dolazak sv. Nikole: Predstava za djecu Avanture sv. Nikole, Kazalište Šareni svijet
  Petak, 08. prosinca
16.00 Božićni program Udruge Muzika u koracima - MooK
19.00 Koncert kantautorice Luce
  Subota, 09. prosinca
17.00 Božićna priča plesnog studija Incanto
19.00 Koncert benda Delboys
  Nedjelja, 10. prosinca
11.30 Disney za nas, tematski program s glazbom iz najpoznatijih Disneyevih crtanih filmova
Program izvode: Nera Gojanović (mezzosopran) i Gordana Pavić (klavir)
* U slučaju vremenskih neprilika koncert seli u Veliku vijećnicu Grada Krka!
17.00 Nastup Gradske glazbe Krk
  Petak, 15. prosinca
14.00 Božićni nastup pjevačkog zbora Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk
16.00 Božićni nastup Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli
  Koncert Klape Kuš
19.00 Koncert Klape Cambi
  Subota, 16. prosinca
11.00 Predstava za djecu Tajna božićne noći (2+), Teatar Mjesec
Autor teksta: Tim Vegan
Glume: Lidija Kraljić, Mladen Klarić, Antonia Šašo Brkanić i Davor Kovač
* U slučaju vremenskih neprilika predstava seli u Veliku vijećnicu Grada Krka!
19.00 Koncert benda Swingers
Christmas with The Swingers Band
  Petak, 22. prosinca
16.00 Božićni program polaznika glazbenih radionica Udruge Kreativni Krk
19.00 Koncert benda The River Sharks
  Subota, 23. prosinca
19.00 Koncert benda Grooversi
   
 
Galerija Decumanus
  30. studenog - 05. prosinca
  Pošta sv. Nikole
  Srijeda, 06. prosinca
15.00 - 18.00 Druženje sa sv. Nikolom i podjela poklon-paketa za djecu s područja Grada Krka od 1 do 7 godina koja nisu obuhvaćena podjelom poklona u školama
  08. prosinca 2023. - 22. siječnja 2024.
  Svjetlo u tami, božićna izložba članica Udruge Rukotvorine Krk
Otvorenje izložbe: 08. prosinca 2023., 18.00
Radno vrijeme galerije: pon. - pet. 10.00 - 14.00; 17.00 - 19.00
  11., 12., 18. i 19. prosinca
16.00 - 18.00 Radionice oslikavanja (prethodno pripremljenih) keramičkih šalica pod vodstvom članica Udruge Rukotvorine Krk
Za djecu od 6 do 15 godina starosti
Radionice su besplatne, a sudjelovanje nije potrebno prethodno prijaviti
   
 
Samostanska crkva sv. Franje Asiškoga, Trg krčkih glagoljaša
  Srijeda, 20. prosinca
18.00 Božićni koncert s Kristinom Kolar (mezzosopran) i Robertom Kolarom (bariton), uz orguljašku pratnju Ivana Bošnjaka
Prezentacija novorepariranih crkvenih orgulja
   
 
Milohnići, Placa
  Nedjelja, 17. prosinca
12.00 Šotovento - Čarolija Božića uz MooK
* U slučaju vremenskih neprilika program seli u Društveni dom Bajčići!
   
  Za sve programe ulaz je slobodan!
Organizatori zadržavaju pravo promjene programa.