Treće istraživačko putovanje mladih krčkih istraživača: Jesu li periske stvarno zaštićene?

U Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan - Matičnoj školi Krk, kao dio izvannastavnih aktivnosti, djeluje Istraživačka grupa čije je vođenje povjereno učiteljici Karmeli Vajdoher Žilić. Taj sve aktivniji kolektiv okuplja šezdesetak znatiželjnih školaraca od prvog do šestog razreda koji vole istraživati, ali i raspravljati o najrazličitijim temama vezanim uz geologiju, paleontologiju, biologiju, pa čak i astronomiju.

No, kako sve ne bi ostalo tek na teoretiziranju, mladi krčki istraživači često posegnu i za terenskim radom, a rezultate istog mogli smo pratiti putem dvije dosad postavljene izložbe: Fosili s Lopara (2017.) te Školjke i puževi Jadrana (2018.). Ove godine polaznici Istraživačke grupe odlučili su krenuti u novi projekt motiviran zaštitom školjke periske na državnoj razini, i to pod geslom: Jesu li periske stvarno zaštićene?. Riječ je projektu podijeljenom u tri faze: od uočavanja problema na terenu koji se ogleda u sve manjem broju periski unatoč njihovoj zaštićenosti zakonom, preko informiranja nadležnih institucija (poput Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva turizma, turističkih zajednica otoka Raba i Općine Lopar, pomorske policije ili Javne ustanove Priroda) o nezavidnoj situaciji na terenu i predlaganja modela njihove što bolje zaštite, pa sve do kreiranja fotografske izložbe na temu polja periski s Lopara (otok Rab) te njezinog predstavljanja otočnoj javnosti i medijima.

S obzirom na sve netom spomenuto, 13. rujna ove godine, pedesetak mladih istraživača, zajedno s voditeljicom i ostalom pratnjom, krenulo je u realizaciju prve faze ove hvalevrijedne inicijative. Put ih je tako odveo na otok Rab, na područje Općine Lopar i Geoparka Rab, gdje su, raspoređeni u grupice, dobili priliku otplivati do područja nastanjenog periskama i ondje, in situ, dokumentirati situaciju. U polju do kojeg su stigli danas se nalazi oko 150 velikih i zdravih periski koje su grupirane duž manjeg ograničenog područja. Međutim, neke su jedinke u neprirodnom, gotovo horizontalnom, položaju što upućuje na pokušaj čupanja ili djelovanje sidrenih lanaca, a uočene su i rupe u pijesku koje svjedoče o nedavnom vađenju školjke. Sve to, nagnalo je školarce da se zapitaju kako je takva situacija uopće moguća kada su periske zakonom zaštićena vrsta, a kazna za njihovo vađenje iznosi čak 25.000,00 kn? Zbog stanja zatečenog na terenu, a u namjeri što bolje zaštite ove lijepe školjke, odlučili su poduzeti određene korake, koji predstoje u sklopu, nadolazeće, druge projektne faze.

Osim izravnog uvida u situaciju s periskama, na kopnu su mladi istraživači strastveno prikupljali fosile (okamine) iz eocena, inače geološkog razdoblja što je trajalo prije 56 - 34 milijuna godina. Razgledali su, također, i žive fosile - stromatolite (cijanobakterije) - koji su tijekom geološke povijesti otpuštali kisik u atmosferu te stvorili uvjete za razvoj života kakvog danas poznajemo. A uživali su i razgledavajući zanimljive oblike koji nastaju trošenjem pješčenjaka pod utjecajem atmosferilija: kiše, vjetra i sunca…

Uz osnovnu školu, podršku ovom projektu dao je i Grad Krk, a sve ljubitelje zaštite okoliša uskoro očekuje i otvorenje prve u nizu izložbi o najvećem jadranskom školjkašu - periski!