Tko si ti da to kažeš mi, predstavljanje književnog prvijenca autorice Darije Papa

Predstavljanje knjige Tko si ti da to kažeš mi autorice Darije Papa održat će se u Velikoj vijećnici Grada Krka u četvrtak, 19. svibnja 2022. godine, s početkom u 19.00 sati.

Svi zainteresirani knjigoljupci ovom će prigodom moći saznati zašto je i kako knjiga nastala, kome je namijenjena, tko je sve sudjelovao u njezinom stvaranju te što ona može pružiti djeci, mladima, ali i odraslima. O knjizi će govoriti Dajana Grgantov, ilustratorica naslovnice i crteža poglavlja, Mirjana Komadina Mergl koja je zaslužna za lekturu i sama autorica, Daria Papa.

Kakve se sve poruke kriju u pričama inspiriranima autoričinim životom i na koji se način boriti protiv predrasuda oko nas i onih u našim glavama, kao i mnoge druge odgovore, dobit ćete ako odlučite biti dio ove svibanjske večeri uz razgovor i knjigu.

U veljači 2022. godine, u vlastitoj nakladi, uz financijsku potporu Grada Krka, Daria Papa izdaje svoj književni prvijenac. Riječ je o knjizi naslova Tko si ti da to kažeš mi, a koja sadrži 42 priče (doživljene i proživljene), podijeljene u četiri poglavlja. Navedene priče tematiziraju svakodnevne situacije s naglaskom na predrasude kojima smo okruženi. Tako se u njima može prepoznati mlađa populacija (predrasude doživljene u djetinjstvu i mladenaštvu), kao i nešto starija populacija (ljubav, brak, roditeljstvo...). Priče kronološki prate odrastanje i sazrijevanje autorice kroz priče i iskustva/ predrasude s kojima se susretala u djetinjstvu (neprilagođenost okolini, debljina, različitosti u odnosu na vršnjake…), mladenaštvu (srednjoškolsko i fakultetsko doba, biti drugačiji) i sada u roditeljstvu (priče s naglaskom na proživljene predrasude vezane uz odgoj i funkcioniranje djece i drugačijih unutar okoline u kojoj živimo).

Nazivi četiriju poglavlja su: Sanjaj, maštaj, divi se i gledaj, pitaj, osluškuj, razmišljaj i želi; A što ako je sve što tražimo cijelo vrijeme ispred nas; Voljeti one koji vrijede mislima, a ne riječima; Sve što imaš i kako imaš, savršeno je normalno. Većina priča sadrži retorička pitanja s ciljem propitivanja samih sebe o predrasudi predstavljenoj u dotičnoj priči, a neka pitanja imaju ulogu poruke koja se iščitava i doslovno, ali i između redaka.