Svjedočanstva naših predaka, program obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Program obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta pod nazivom Svjedočanstva naših predaka održat će se u petak, 27. siječnja 2023. godine, u Velikoj gradskoj vijećnici, s početkom u 12.30 sati. Program kojeg zajednički donose Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Osnovna škola Fran Krsto Frankopan Krk objedinit će predavanja, izložbu likovnih uradaka učenika, glazbene i literarne nastupe učenika te svjedočanstva krčkih logoraša posredstvom radova njihovih praunuka.

Podsjetimo, obilježavanje ovog važnog datuma istog se dana u Galeriji Decumanus, u 18.00 sati, nastavlja otvorenjem izložbe U paklu su zvijezde ravnodušno sjale kojom će dominirati potresni slikarski portreti Svetlane Volarić inspirirani njezinim logoraškim danima.

Ovakvim aktivnostima na simboličan se način odaje počast svim otočankama i otočanima (ali i ostalim žrtvama) koji su svoje živote izgubili u talijanskim i njemačkim konclogorima, educirajući, pritom, mlade o opasnostima pojedinih ideologija koje su u jednom povijesnom trenutku, i ne toliko davnom, rezultirale sramotnim Holokaustom.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta počevši od 2005. godine, sukladno odluci Ujedinjenih naroda, svake se godine obilježava 27. siječnja, sa zadaćom očuvanja sjećanja na žrtve Holokausta, kao i poticanja razvoja obrazovnih programa o genezi i povijesti Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost u pomaganju sprečavanja čina genocida u budućnosti.

Prilozi: