Svečano otvorena novoobnovljena luka Glavotok

Simboličnim presijecanjem vrpce, 04. srpnja 2023. godine, svečano je otvorena novoobnovljena luka Glavotok, zajednička investicija Primorsko-goranske županije, Grada Krka i Županijske lučke uprave Krk ukupno vrijedna 300.570,00 eura, s time da je Grad Krk participirao sa 176.990,00 eura, Primorsko-goranska županija sa 119.522,00 eura, dok je sufinanciranje preostalog dijela preuzela Županijska lučka uprava Krk. Projektom obnove, na površini od 452 m2, izvedena je rekonstrukcija operativnog gata koji je opremljen novim bitvama od lijevanog željeza i priveznim prstenovima. Prvotna luka izgrađena je pedesetih godina prošlog stoljeća, no nakon što je sagrađen Krčki most ona se uglavnom koristila u turističke svrhe te se dugo nije obnavljala.

Ovaj, prvenstveno za mještane naselja Glavotok, Milohnići, Linardići i Brzac značajan dan svojim su dolaskom i pozdravnim riječima podržali primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i njegov zamjenik Vojko Braut te krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, i ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Alfred Franković. Svečanosti su, također, nazočili predstavnici Mjesnog odbora Milohnići, članovi Športsko-ribolovne udruge Poteljan te brojni mještani Šotoventa - najzapadnijeg područja Grada Krka.

Župan Zlatko Komadina naglasio je kako će 2023. biti zlatnim slovima upisana u investicijsku povijest otoka, budući da je ovo treća luka, odnosno riva otvorena u ovoj godini, nakon onih u Baški i Malinskoj.

– I ja sam s ove rive kao mladić često pecao, i već tada je bilo jasno da je ona poprilično devastirana. Zato zahvaljujem na inicijativi da se luka Glavotok obnovi, posebice krčkom gradonačelniku Dariju Vasiliću koji je prihvatio sufinanciranje. Drago mi je da sada imamo prilike uživati u posve obnovljenoj luci, a takve ćemo projekte nastaviti provoditi i u drugim mjestima, kazao je Komadina.

Gradonačelnik Darijo Vasilić istaknuo je emotivnu povezanost stanovnika Šotoventa s lukom Glavotok, naglasivši i važnost inicijative koja je potekla upravo od Športsko-ribolovne udruge Poteljan i Mjesnog odbora Milohnići.

– Oni su svake godine pisali Gradu Krku i Županijskoj lučkoj upravi Krk da luku u Glavotoku treba obnoviti. A unatoč tome što je trebalo puno vremena da se krene s projektiranjem, projekt je uspješno okončan. Zahvaljujem se, stoga, Primorsko-goranskoj županiji, županu, Županijskoj lučkoj upravi Krk i svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji. Podrazumijevalo se, dakle, da Grad Krk sudjeluje u sufinanciranju projekta kojeg smo, zajedno s Mjesnim odborom Milohnići, predlagali te smo danas itekako sretni što Glavotok ima novu, lijepo uređenu rivu, rekao je Vasilić.

Županov zamjenik Vojko Braut, obratio se prisutnima u dvostrukoj ulozi, kao dužnosnik zadužen za praćenje rada Županijske lučke uprave Krk, ali i kao potomak obitelji duboko vezane uz naselje Brzac. On se poimence zahvalio svima koji su svojim višegodišnjim zalaganjem zaslužni za današnji izgled rive. Ravnatelj Županijske lučke uprave Alfred Franković zahvalio se na pomoći i suradnji svima koji su pridonijeli tome ova luka dobije svoje novo ruho, posebno pohvalivši kvalitetu izvedbe popločenja partera. U ime Mjesnog odbora Milohnići, Nikola Zec prisjetio se vremena kada je Glavotok stanovnicima ovog dijela Šotoventa bio najbliži dostupni izlaz na more, i kao takav, veza sa svijetom.

Presijecanjem vrpce, novoobnovljenu luku otvorio je Janko Braut, dugogodišnji predsjednik, a danas počasni predsjednik Športsko-ribolovne udruge Poteljan, dok su u kratkom prigodnom programu nastupili sopci i najmlađi folkloraši Folklornog društva Poljica.