Sudjelovanje u projektu Vlak sjećanja zaslužila i krčka petorka

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir veliku pažnju posvećuje poučavanju o holokaustu, a njezini učenici senzibilitet za tu nimalo laganu temu stječu uključujući se u različite projekte koji ih potiču da osvijeste opasnosti što ih uzrokuju diskriminacija, netolerancija i predrasude.

Jedan od takvih projekata, međunarodnog karaktera, svakako je i Treno della memoria iliti Vlak sjećanja koji se u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka provodi već sedmu godinu za redom. U suradnji škole i spomenutog udruženja tako je za učenike trećih i četvrtih razreda, krajem siječnja, bio raspisan natječaj za stvaranje kratkih (petominutnih) video radova na temu Ljubav je jača od mržnje, odnosno radova koji moraju sadržavati kreativni odgovor na temu holokausta, diskriminacije, netolerancije i/ili predrasuda, te ujedno odašiljati poruku mira i važnosti poštivanja ljudskih prava i sloboda.

Najboljima na tom natječaju pokazali su se Marija Toljanić, Mia Radman, Ivana Mrakovčić, Maja Polonijo i Vanesa Morić koji će, potom, između 26. i 30. ožujka ove godine, predstavljati ne samo Srednju školi Hrvatski kralj Zvonimir, već i Hrvatsku u ovogodišnjem projektu Vlak sjećanja, što znači da će kao dio nacionalne delegacije proputovati vlakom do Poljske te tako na simboličan i jedinstven način odati počast žrtvama Auschwitza.

Međutim cilj putovanja bit će Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te komemoracija na kojoj se svake godine okupljeni prisjećaju žrtava tog ozloglašenog logora. Tijekom svog boravka u Poljskoj okupljeni će srednjoškolci imati priliku sudjelovati u organiziranim tematskim predavanjima, okruglim stolovima, filmskim projekcijama, susretima s preživjelim logorašima, kao i drugim oblicima edukacije, kojih će dio biti priređen i tijekom samog putovanja, u vlaku.