Štorija o galiji Cristo Ressussitato: Proslava 448. godišnjice Lepantske bitke

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).

U Europi proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepantu) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povodom za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u drugoj polovici 16. stoljeća, njegovog života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimno pomorsko nasljeđe 2008. godine Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato, kojim se otad obilježavaju godišnjice Lepantske bitke.

S istočne obale Jadrana u tom slavnom okršaju sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, pored kojih i krčka. Također, zanimljivo je istaknuti kako su gotovo polovicu snaga hrvatskih gradova u floti i ljudstvu činile upravo krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Cicute (Čikute), cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovijedao Ivan de Dominis. Papa Pio V. u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se i galija Cristo Ressussitato, 28 u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio je presudan za daljnji ishod bitke. Malobrojne galije na desnom osmanlijskom krilu započele su povlačenje što je lijevom omogućilo da pomogne kršćanskim snagama centra i desnog krila. Već u ranim poslijepodnevnim satima 07. listopada Sveta liga izvojevala je pobjedu, označivši u konačnici kraj turske dominacije na Mediteranu.

 

Prvi dan: Od Kotora do Krka: Ivan Volarić - Piturić

 

Krčka proslava 448. godišnjice Lepantske bitke započet će u nedjelju, 06. listopada 2019. godine, predstavljanjem izložbe Crkveni motivi Ivana Volarića, postavljene u korpusu crkve sv. Kvirina, danas u funkciji Katedralne riznice. Biskupija Krk, kao organizator, ovu je izložbu, otvorenu početkom lipnja, posvetila upravo Ivanu Volariću, domaćem slikaru i dekorateru iz prve polovice 20. stoljeća (Vrbnik, 13. prosinca 1873. - Baška, 12. lipnja 1948.) koji je oslikao i ukrasio mnoge otočne crkve te iza sebe, na području Biskupije, ostavio i određeni broj štafelajnih slika religiozne tematike. Djelovao je, pored ostalog, u Splitu, Dubrovniku i Boki kotorskoj. Krčkom izložbom tako su predstavljeni njegovi slikarski i dekoraterski radovi u župnim crkvama u Omišlju, Dubašnici, Vrhu i Vrbniku te u crkvi sv. Antona u Dobrinju, dok je od originalnih radova izloženo šest gotovo impresionistički riješenih postaja križnog puta iz župne crkve u Ćunskom, zatim oltarna pala Sv. Obitelj iz župne crkve u Baški te slika Sv. Anton propovijeda ribama iz crkve sv. Antona u Vrbniku.

Predstavljanje ovog postava i više je nego prigodan uvod u centralni sadržaj proslave. Jer nastavak višegodišnje suradnje Centra za kulturu Grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, u Galeriju Decumanus donosi izložbeno-istraživački projekt Od Kotora do Krka: Ivan Volarić - Piturić koji predstavlja nastavak izložbe Od Krka do Kotora: Ivan Volarić - Piturić kojom je krajem prošle godine u Kotoru prezentiran krčki dio opusa ovog dosad relativno slabo znanog (i valoriziranog) majstora. Kako je njegovo djelovanje vezano ponajviše uz otok Krk i Boku kotorsku, tako će u Krku biti predstavljena Volarićeva bokeljska djela: portreti tamošnjih uglednika, uglavnom, iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore i palače Vrakjen, zatim sakralne kompozicije iz kapele Biskupije Kotor i crkve Gospe od Snijega u Škaljarima te jedan dobro dokumentiran arhitektonsko-dekorativno-slikarski projekt - ikonostas iz crkve sv. Save u Morinju, zajedno s litijskom ikonom Silazak Sv. Duha na apostole. Istraživanje i valorizacija Volarićevog nasljeđa s područja Boke kotorske, za potrebe krčke izložbe, bili su povjereni višoj kustosici Pomorskog muzeja Crne Gore mr. sc. Radojki Abramović, kustosici Muzeja grada Perasta mr. sc. Mariji Mihaliček te arhitektici i višoj konzervatorici mr. sc. Zorici Čubrović.

Po otvorenju izložbe, na Gradskoj rivi, za sve one željne izvornog mediteranskog zvuka, bit će priređen koncert Marka Škugora, jednog od naših najboljih tenora, kojeg su i publika, i kritika prepoznali kao hrvatskog Carrerasa!

 

Drugi dan: Šetnja do zavjetne kapele i nove činjenice o krčkoj galiji Cristo Ressussitato

 

Sljedećeg dana, u ponedjeljak, 07. listopada, program, osim šetnje do kapelice sv. Nikole na Biski, inače zavjetne kapelice obitelji Čikuta, donosi i predavanje dr. sc. Slavena Bertoše, profesora povijesti sa Sveučilišta u Puli, čija je tema Krčka galija Cristo Ressussitato, a tijekom kojeg će se ukazati na mnoge dosad nepoznate činjenice o krčkoj galiji koja je, u Lepantskoj bitki, dala značajan doprinos u izvojevanju pobjede armade Svete lige. Te će činjenice naredne godine biti sakupljene i objavljene u knjizi, koja predstavlja nastavak dvaju prethodno objavljenih rukopisa, onih dr. Tee Perinčić (Krčka komuna u doba Lepantske) i Mladena Bastijanića Cicute (Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća), a kojima se polako, ali pomno, objelodanjuje i valorizira bogato krčko pomorsko nasljeđe.

Ovogodišnji program završava misom koja će se za sve poginule u Lepantskoj bitki služiti u Krčkoj katedrali, s time da će od 04. do 08. listopada, uz grob Ljudevita Čikute u krčkoj prvostolnici biti postavljen informativni pano s višejezičnim deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog zapovjednika.

 

Informativni letak - booklet [.pdf]

Pozivnica [.pdf]

 

Program Štorije o galiji Cristo Ressussitato:

Grad Krk, 06. i 07. listopada 2019.

 

06. listopada 2019. (nedjelja)

 

Crkva sv. Kvirina, 17.00

→ Crkveni motivi Ivana Volarića

- predstavljanje izložbe Biskupije Krk

 

Galerija Decumanus, 18.00

→ Od Kotora do Krka: Ivan Volarić - Piturić

- otvorenje izložbe Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru

- nastupaju: David Savčić, gitara i Teo Mandžuka, gitara

- izložbu pogledajte: 06. - 22. listopada 2019.

- radno vrijeme galerije: pon. - pet., 10.00 - 12.00; 18.00 - 20.00

 

Gradska riva, 20.00

→ Koncert Marka Škugora

               

07. listopada 2019. (ponedjeljak)

 

→ Vođenja šetnja do kapelice sv. Nikole na Biski, zavjetne kapelice obitelji Čikuta               

- 10.00   polazak, Gradska riva

- 12.00   Kapelica sv. Nikole, Biska

- 13.00   povratak

 

Mala vijećnica Grada Krka, 17.00

→ Krčka galija Cristo Ressussitato

- predavanje dr. sc. prof. Slavena Bertoše o višegodišnjem istraživanju u Veneciji

 

Krčka katedrala, 19.00

→ Misa za poginule u Lepantskoj bitki

 

04. - 08. listopada 2019.

 

→ Uz grob zapovjednika krčke galije Cristo Ressussitato, soprakomita Ljudevita Čikute u Krčkoj katedrali bit će postavljen prigodan informativni pano