Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir dodijeljena Erasmus akreditacija - potvrda kvalitete u provedbi međunarodnih Erasmus+ projekata

Na natječaju za dodjelu Erasmus akreditacija u području obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te odgoja i općeg obrazovanja, s rokom prijave do 29. listopada prošle godine, pored 33 prijavljene ustanove, odnosno među 13 onih koje su zadovoljile natječajne uvjete i kvalitetom prijave zaslužile dodjelu Erasmus akreditacije svoje je mjesto pronašla i krčka Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir.

Dodijeljena akreditacija, za razdoblje od 2021. - 2027. godine, izabranim ustanovama omogućit će lakši pristup financiranju u okviru Ključne aktivnosti 1 u novome programu Erasmus+. Dakle, ta akreditacija otvara brojne mogućnosti ne samo za mobilnost u svrhu učenja, već i za profesionalni i osobni razvoj. Jer stjecanje novih znanja i iskustava u inozemstvu za učenike predstavlja zaista vrijedno iskustvo, dok se u uspješnosti Erasmus projekata u strukovnom obrazovanju odražava kvaliteta obrazovne klime.

Ustanove koje su se prijavile na natječaj morale su predočiti Erasmus plan, odnosno hodogram svih onih aktivnosti kojima će se omogućiti realizacija ključnih potreba ustanove te tako unaprijediti kvaliteta obrazovanja i osposobljavanja, odnosno ojačati europska dimenzija poučavanja i učenja. Sve zainteresirane ustanove, u krugu kojih se i ovog puta kvalitetom svojih planova i programa našla i krčka srednja škola, mogle su se prijaviti za pojedinačne akreditacije, ali i kao koordinatori tzv. projektnih konzorcija. Među odgojno-obrazovnim ustanovama kojima su, naposljetku, akreditacije i dodijeljene dva su dječja vrtića, sedam osnovnih i četiri srednje škole iz različitih krajeva Hrvatske.

U okviru programa Erasmus+, koji je pokrenut još 2014. godine, stvorene su brojne mogućnosti za mobilnost i suradnju u području obrazovanja, osposobljavanja mladih i sporta. Program sudionicima omogućuje stjecanje dragocjenih vještina i iskustava te doprinosi modernizaciji obrazovanja, osposobljavanja i rada s mladima u čitavoj Europi. Novim se programom (2021. - 2027.) tako nastoje ostvariti još veća uključivost, dostupnost i održivost, s time da među važnije ciljeve tog Programa spada i potpora digitalnoj tranziciji u europskom obrazovanju, kao i pružanje pomoći u izgradnji europskog prostora obrazovanja, pri čemu je Erasmusova akreditacija presudna za ostvarenje tog cilja.

 

news_erasmus_accreditation_post2.png