Šahisti Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk zaslužili naslov županijskih prvaka

Muška šahovska ekipa Školskog sportskog društva Frankopan koje djeluje u sklopu Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk, zaslužila je naslov županijskih prvaka, odnijevši pobjedu na Županijskom prvenstvu školskih sportskih društava u šahu za osnovne škole u školskoj godini 2023./24., održanom 26. listopada 2023. godine u Rijeci.

Od 28 školskih ekipa koje su, 10. listopada, sudjelovale u kvalifikacijama za nastup na županijskom prvenstvu, među najbolje se plasiralo njih šest. One su se, potom, susrele u natjecanju na četiri ploče u pet kola po Bergerovu sustavu. Tempo igre iznosio je 25 minuta, uz pet dodatnih sekundi po potezu, za čitavu partiju po igraču.

Mladi krčki šahisti demonstrirali su izvrsnu igru, nadmudrivši u svih pet kola svoje suparnike. Zavidnim rezultatom 5 (bodova) iz 5 (partija) tako su uvjerljivo osvojili naslov županijskih prvaka, dokazavši, pritom, da nisu slučajno najbolji. Za pobjedničku ekipu igrali su: Ivan Žužić (7.a razred), Matija Žanić (7.a), Andrija Jurić (7.c), Blaž Komljenović (8.c) i Hadrijan Crnčić Jurasić (7.c), i to pod vodstvom učiteljice tjelesne i zdravstvene kulture Katarine Maraž.

Sljedeći nivo natjecanja na kojem će svoje umijeće predstaviti naši školarci ogleda se u Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u šahu za osnovne škole u školskoj godini 2023./24., a koje će se, krajem studenog, organizirati u Poreču.

 

 

Dodajmo tome kako su Matija Žanić, Ivan Žužić, i Andrija Jurić, kao predstavnici Šahovskog kluba Krk, na devetom, pretposljednjem ovogodišnjem turniru u ubrzanom šahu, održanom 04. studenog u Rijeci, koji je u njihovoj skupini (B-turnir) okupio 34 mlada šahista iz 10 klubova osvojili prva tri mjesta: Matija Žanić - prvo (sa 6 osvojenih bodova), Ivan Žužić - drugo (s 5,5 bodova) i Andrija Jurić - treće (s 5,5 bodova). U ukupnom poretku za ovu godinu vodstvo je i dalje zadržao Ivan Žužić, dok Matija Žanić zaostaje za svega 6 bodova. Neizvjesna će, međutim, biti borba za treće mjesto gdje Vlaho Lončarica i Ivan Grkinić iz Šahovskog kluba Rijeka imaju po 107 bodova, dok Matija Erdemović iz Šahovskog kluba Junior ima 104 boda, ali i turnir manje.