Radionica na temu Astrofotografije

Foto klub Krk, u suradnji s Astronomskim društvom Beskraj iz Zagreba, priređuje radionicu na temu Astrofotografije koja će se u gradu Krku odvijati u subotu, 29. lipnja 2019. godine. Vođenje ove atraktivne edukacije, koja se sastoji od uvodnog, teorijskog i praktičnog dijela, povjereno je Borisu Štromaru, astronomu amateru, astrofotografu i fotografu.

Astrofotografija je fotografiranje noćnog neba i nebeskih tijela kao što su planeti, zvijezde, maglice i galaksije. Uz nekoliko izuzetaka, ona podrazumijeva snimanje vrlo tamnih objekata na noćnom nebu. Fotoosjetljivi materijali (fotografski film, CCD čipovi) u stanju su prikupljati svjetlost nebeskih objekata tijekom duljeg vremenskog intervala (ekspozicije) i na taj način udaljene i/ili tamne objekte učiniti vidljivima. Što je dulje vrijeme ekspozicije više će svjetlosti biti zabilježeno na fotoosjetljivom mediju. Za astrofotografiju je dovoljan bilo kakav optički sustav koji je u mogućnosti sakupiti i fokusirati svjetlost. To može biti običan fotografski objektiv ili astronomski teleskop.

Za sudjelovanje u ovoj radionici svi zainteresirani prijaviti se mogu telefonom na 091 399 00 66 (Marijana Kirasić-Nekić), mailom na fotoklubkrk@gmail.com, odnosno putem Facebook profila Foto kluba Krk.