Prvomajski inkubator: Glazbeno-likovna posveta Rijeci!

Trinaesto izdanje festivala Prvomajski inkubator donosi mnoge zanimljive sadržaje koji kreću već 26. travnja 2019. godine, a (po)trajat će sve do 15. svibnja. Ovogodišnje događanje, za čiju se organizaciju brine Udruga Kreativni Krk, otkriva neka od vodećih imena riječke alternativne glazbene scene, a kao i dosad, program je upotpunjen i skupnom izložbom na temu Ulična fotografija.

Iako već svi znaju da je Rijeka prvi hrvatski grad koji će naredne, 2020. godine ponijeti prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture (EPK), samo je nekolicini poznato kako je upravo grad Krk jedan od sudionika tog velikog projekta, participirajući u programskom pravcu 27 susjedstava. Udruga Kreativni Krk, kao jedini nositelj Susjedstva Krk, tako će ove godine cjelokupan festivalski program posvetiti gradu Rijeci, insistirajući na suradnji koja se, potaknuta EPK inicijativom, krenula razvijati na relaciji Krk - Rijeka.

U središtu zbivanja i ove je godine koncert koji će se u subotu, 04. svibnja, s početkom u 21.00 sat, održati na natkrivenom boćalištu u sklopu kompleksa Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, a nastavno na spomenuti lajtmotiv, okupit će aktualne nositelje riječke alternativne i eksperimentalne glazbene scene: psihodelične rockere Pe Kun,  indie rockere Fanaa, punkere Krešo i Kisele Kiše, ča-metalce Po’ Metra Crijeva i industrial metalce One Piece Puzzle.

 

 

 

Poput glazbenog i likovni je program usklađen s lajtmotivom, i to kroz suradnju s riječkim fotografom mlađe generacije Borutom Brozoviće kojem je sredinom ožujka ove godine bilo povjereno vođenje dvodnevne radionice analogne fotografije na temu Ulična fotografija. Njezina prvog dana sudionici su bili upoznati s osnovama analogne fotografije i ekspozicijskog trokuta (kao parametra potrebnih za bilježenje fotografija) kao uvodom u skupnu akciju terenskog fotografiranja na zadanu temu, dok je drugog dana fokus bio usmjeren na različite tehnike razvijanja fotografija u tamnoj komori, zatim na izradu digitalne fotografije iz filmskog negativa, kao i čitavom nizu sličnih, s analognom fotografijom povezanih, tehničkih postupaka. Najbolji radovi devetero polaznika ove edukacije, zajedno s fotografskom serijom mentora Boruta Brozovića, bit će predstavljeni javnosti, i to tijekom izložbe postavljene u krčkoj Galeriji Decumanus, između 26. travnja i 15. svibnja, a čije je otvorenje zakazano za petak, 26. travnja, s početkom u 19.00 sati.

Svemu tome, pridružimo i Prvomajski šušur, pučku feštu uz prigodnu glazbenu kulisu i gastro ponudu, koja će, 01. svibnja, kao dar Udruge Kreativni Krk svim Krčanima u povodu Međunarodnog praznika rada, već u jutarnjim satima krenuti na Gradskoj rivi.

Organizatori ovom prigodom najavljuju i suradnju s riječkim udrugama Vida i Filmaktiv koja će rezultirati dodatnim sadržajima i tako nadopuniti već dovoljno zanimljiv festivalski program.

 

Sve ostale informacije o ovom glazbeno-likovnom događanju potražite na internetskoj stranici Udruge Kreativni Krk i njezinom Facebook profilu.

 

Program:

 

26. travnja - 15. svibnja 2019.

 

Galerija Decumanus

Ulična fotografija, skupna tematska izložba polaznika radionice Boruta Brozovića

Otvorenje izložbe: 26. travnja, u 19.00

 

 01. svibnja 2019.

 

Gradska riva

Prvomajski šušur, zabavno-glazbeni program

 

04. svibnja 2019.

 

Boćalište, Sportsko-rekreacijski centar Josip Uravić Pepi, u 21.00

Prvomajski inkubator, serija koncerata alternativne glazbe

 

Sviraju:

 

→ Pe Kun

→ Fanaa

→ Krešo i Kisele Kiše

→ Po’ Metra Crijeva

→ One Piece Puzzle