Proslavite s Krčanima Dan grada!

Ovogodišnji program kojim se između 27. svibnja i 12. lipnja obilježavaju dani zaštitnika grada Krka i Krčke biskupije, sv. Kvirina, donosi čitavu paletu sadržaja namijenjenih različitim generacija, i to prema dobro iskušanom modelu - za svakoga ponešto.

Proslava tako započinje svojevrsnim pretprogramom, odnosno otvorenjem izložbe video radova nagrađenih na natječaju našeg Trgovačko-komunalnog društva Ponikve uz koje će biti prikazan i film Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske, Vande Radetić Tomić, 2011. ovjenčan posebnim priznanjem na Međunarodnom festivalu turističkog filma, dok će u ulaznom dijelu galerijskog prostora biti postavljen hommage dizajneru Tomislavu Lerotiću. Ova zanimljiva izložba u Galeriji Decumanus ostaje otvorena između 20. i 30. svibnja, dok se svečanost podjele priznanja nagrađenim autorima organizira 27. svibnja u 19.00 sati.
I sljedećim programom ostajemo u Galeriji Decumanus gdje se 31. svibnja, u 21.00 sat otvara izložba naše poznate multimedijske umjetnice Ivane Popović, naziva Promatrači. Riječ je o kiparskom projektu započetom 2011., poput neobične autoričine igre s prikazom fenomena promatranja stvarnog događaja. Promatrač tako može biti anoniman, ali i vrlo individualiziran, može biti nezainteresirani voajer, kao i angažirani ocjenjivač. Raspon promatračkog polja, kako ga Ivana Popović definira, zahvaća društvene fenomene kolektiviteta i zajedništva, ali jednako i polja otuđenja, individualne samoće. Maleni Promatrači smješteni su u stvarni, ali i simbolički okvir, a zamišljeni su kao mnogo ljudskih glava, anonimnih portreta, ekspresionističko oblikovanih fizionomija koje je autorica odlučila voditi sa sobom kamo god krenula, tretirajući ih pritom poput likova koji će biti neutralni svjedoci događaja i koji će ga trajno memorirati. Ovaj neobičan kiparski eksperiment moguće je obići sve do 20. lipnja. Istog dana, u večernjim satima svi ljubitelji elektronske glazbe i klubske kulture na plaži Porporela (Lukobran) mogu zaplesati uz program drugog po redu izdanja festivala Kvirin'n'bass: KvirInDaHouse tijekom kojeg će se predstaviti Ana Antonova i zagrebački DJ-kolektiv Ekstrakt.
Košarkaški turnir 3:3 otoka Krka na rasporedu je 01. lipnja, kada će prostor Rive uz mnogo akcije, biti pretvoren u veliko košarkaško igralište. Nastavak programa, istog dana, zasigurno će oduševiti sve ljubitelje klapske pjesme jer će se u večernjim satima na pozornicu popesti, najprije Klapa Zvonimir iz Jurandvora, a potom i jedan od naših najcjenjenijih klapskih sastava Intrade, ojačan vokalom Tomislava Bralića. Na pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ovo cjelovečernje koncertno događanje vezuje se uz činjenicu što je krajem prošle godine UNESCO upravo klapsko pjevanje uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine.
Sljedećeg dana, 02. lipnja, red je na čitavu nisku sportskih događanja. Niz otvara karate turnir Krk-kup koji će se s početkom u 10.00 sati održati u sportskoj dvorani krčke srednje škole. Potom, u 16.00 sati, na boćalištu sportskog centra Josip Uravić Pepi slijedi boćarski turnir Dan grada te naposlijetku gradska utrka Krk-trk koja će prvim startom u 18.00 sati rastrčati Rivu. 
Sama svetkovina zaštitnika grada Krka i Krčke biskupije, 04. lipnja, započeti će u 19.00 sati svečanom koncelebriranom svetom misom u Krčkoj katedrali nakon koje slijedi nastup folkloraša s Vrha i promenadni koncert krčkih limenjaka. Ti su nastupi svojevrsna uvertira za kulminaciju Male škole brodogradnje kada će s Rive biti porinuta barka koju su krčki osnovnoškolci gradili tijekom trajanja ove poznate putujuće škole. Naime, kreativna radionica StolArt, koja djeluje unutar Udruge MREZZE, omogućuje školarcima da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje barka, pružajući im priliku da uzmu alatke kakvima su se služili njihovi pradjedovi, i uz stručnu se pomoć uvjere kako sami mogu stvoriti nešto opipljivo i vrijedno. No, priča ne prestaje porinućem. Drveni brod ostaje djeci u trajnom vlasništvu, kao novi poligon za igru na moru. Poput Družine Sinjeg galeba, mali brodograditelji iskusit će kako je to biti moreplovac ili ribar, veslat će i jedriti te bacati udicu s plovila koje su kreirali vlastitim snagama. 
Proslavu Dana grada, 10. i 12. lipnja, zaključiti će krčki srednjoškolci programom povodom Dana škole tijekom kojeg će biti predstavljeni različiti segmenti njihovog cjelogodišnjeg projekta Krčke gromače, a što će pratiti predavanje fotografa Petra Trinajstića i promocija novog školskog Ljetopisa.  
Organizaciju programa proslave Dana grada Krka zajednički potpisuju: Grad Krk, Centar za kulturu Grada Krka, Krčka biskupija, Komunalno društvo Vecla, Turistička zajednica Grada Krka, Trgovačko komunalno društvo Ponikve, Udruga demo bendova grada Krka, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir i gradska sportska udruženja (košarkaši, karatisti, boćari i atletičari).
 
 
Sv. Kvirinu na dar:
 
20. - 30. svibnja
 
Galerija Decumanus, pon. - sub., 10.00 - 12.00; 18.00 - 20.00
Izložba nagrađenih video radova
27. svibnja, 19.00, rezultati natječaja TKD Ponikve
 
31. svibnja - 20. lipnja
 
Galerija Decumanus, pon. - sub., 10.00 - 12.00; 19.00 - 21.00
Izložba Promatrači Ivane Popović
31. svibnja, 21.00, otvorenje izložbe 
 
31. svibnja
 
Plaža Porporela (Lukobran), 16.00 - 01.00
Festival Kvir’n’bass: KvirInDaHouse
 
01. lipnja
 
Gradska riva, 09.00 - 18.30
Košarkaški turnir 3:3 otoka Krka
 
Gradska riva, 20.30
Koncert Klape Zvonimir
 
Gradska riva, 21.30
Koncert Tomislava Bralića & Klape Intrade
 
02. lipnja
 
SŠ Hrvatski kralj Zvonimir, 10.00
Karate turnir Krk-kup
 
Boćalište SRC Josip Uravić Pepi, 16.00
Boćarski turnir Dan grada Krka
 
Gradska riva, 18.00 - 21.00
Utrka Krk-trk
 
04. lipnja
 
Krčka katedrala, 19.00
Svečana koncelebrirana sveta misa
 
Vela placa, 20.30
Nastup KUD-a Vrh
 
Gradska riva, 20.30
Nastup Gradske glazbe Krk
 
Gradska riva, 21.00
Porinuće barke, završnica Male škole brodogradnje
 
10. i 12. lipnja
 
SŠ Hrvatski kralj Zvonimir
Dan škole