Promocija knjige Otok Krk konačno otkriven, autora Alana Žice-Teklina

Promocija knjige Otok Krk konačno otkriven, autora Alana Žice-Teklina, održat će se u knjižnici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u gradu Krku, i to u petak, 07. prosinca 2018. godine, s početkom u 17.00 sati. Promocija je otvorena za javnost, a ulaz je slobodan!

Rukopis Otok Krk konačno otkriven, objavljen ove godine, prvi je etnološki vodič otoka Krka. Knjiga tako opisuje tradicionalnu arhitekturu i objašnjava sve detalje na našim kućama i ulicama kojima prolazimo svakog dana, a kroz  legende i anegdote opisuje se i mentalitet drevnih Krčana...

Kako su se izrađivale kamenice? Kako se plaćalo klesara? Zašto se prije prodaje kamenica okretala naopako i dimila grančicom smreke? (...) Stari natpisi, također, kriju mnoga iznenađenja: u Vrbniku, nepismeni klesar naopako kleše Ovo je kuća mene Jelene Šulini, što danas možemo pročitati samo ogledalom. U Glavotoku, fratar u kamen urezuje zamolbu da udarcima mokrog konopa kazne drugog fratra. Stanovnici Jurandvora, 1934. godine, kradu i sakrivaju Bašćansku ploču. A na manje poznatoj Puntarskoj ploči godine 1833. nepoznati klesar urezuje porugu: Janko, umrit ćeš tvrd. U Malinskoj za vrijeme suše prakticiraju magijski obred Prporuša: osobu maskiranu u grm prolijevaju prljavom vodom, u nadi da će dozvati kišu. Nesretnoj skulpturi zvanoj Postolar u gradu Krku otkidaju nos, zbog običaja da joj u prolasku opale pljusku. Kipovi Adama i Eve iz Voza kraj Omišlja nisu ni mladi, ni goli, ni lijepi, niti žive u raju... Narodni kirurzi rane šivaju mravljim ugrizima. Saznat ćemo, pored ostalog, zašto se vještice boje zvona crkvice svetoga Roka i njegovog psa. A bit će objašnjen i fenomen omišaljskih lažnih betonskih prozora, jedinih na svijetu koji ne služe ničemu, obzirom da se ne mogu niti otvoriti.

Ukratko, ova knjiga koja se lako čita, izvrsno je štivo za sve uzraste! Sama promocija bit će dopunjena kratkim dokumentarnim filmom, ujedno i najstarijim filmom snimljenim na otoku Krku, davne 1920. godine, ali i brojnim fotografskim prilozima objavljenim u knjizi.