Projekt Maslina: Krčki školarci svoje maslinarske aktivnosti prezentirali gradonačelniku

Dionici eko-projekta Maslina, učenici Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk, vođeni učiteljem Borisom Brnićem te dvjema učiteljicama Karmelom Vajdoher Žilić i Sandrom Krmpotić Gržančić, svoju su vrijednu inicijativu, nedavno, predstavili gradonačelniku Dariju Vasiliću, posjetivši ga u njegovom uredu.

Podsjetimo, izgradnjom krčke škole, uz istočni dio korpusa zgrade, naši osnovnoškolci dobili su dio dvorišne parcele pogodne za organizaciju školskoga vrta. Ondje je tako, 2005., zasađeno devet stabala maslina za čiji se uzgoj i rast godinama brinuo čitav školski kolektiv, a redovita i pomna briga ove je jeseni rezultirala berbom, i to četvrtom po redu. Temeljeći se na tim aktivnostima, u školi je, pod vodstvom učitelja Borisa Brnića, osmišljen projekt namijenjen prije svega trećašima i šestašima s obzirom na to da su njihovi nastavni sadržaji najviše povezani s takvim inicijativama, koje, možemo kazati, bivaju praktičnim nastavkom teorijskih znanja što se stječu tijekom satova Prirode (i društva). Nakon što su početkom listopada u školskom vrtu, kao uvod u ovu eko-priču, predavanje na temu masline održali krčki agronomi David Mrakovčić i Saša Grgantov, školarci su krenuli u berbu, a potom i preradu stotinjak kilograma ubranih plodova, i to surađujući s Uljarom Nono. Krčka osnovna škola naposljetku je dobila svoje flaširano ekstra djevičansko maslinovo ulje za ovu prigodu zaštićeno posebno izrađenom markicom. Ponosni na svoj proizvod, učenici su krčkom gradonačelniku, naposljetku, poklonili upravo bočice pomno upakiranog ulja, koje, doznajemo, već koristiti u priređivanju zdravih školskih obroka.

Najprije moram čestitati svim učenicima i učiteljima koji su sudjelovali u provođenju ovog hvalevrijednog projekta, istakao je ovom prigodom Vasilić, projekta vezanog uz ekologiju i održivi pristup okolišu, ujedno posvećenog proizvodnji maslinovog ulja, kojeg ste upakirali s toliko pažnje da ste mu dodijelili i jedinstvenu, posebno dizajniranu, markicu. Ovom ste akcijom tako napravili zaista veliku stvar, jer masline je najprije trebalo njegovati, zatim plodove ubrati, a potom ih i pretvoriti u zlatne kapi što se danas kao Krčko maslinovo ulje promoviraju i prezentiraju diljem Europe. S obzirom na ovakve projekte i edukaciju od malih nogu, zaključio je Vasilić, budućnost otočnog maslinarstva zaista nije upitna.