Projekt Brini o sebi - Budi dobro - Proživi COVID: Otvorene linije za telefonsko savjetovanje mladih

Frustracija zbog ograničavanja socijalnih kontakta i izlazaka, osjećaj usamljenosti, zabrinutost oko završetka školske godine i mature, prevelik stupanj kritike odraslih u odnosu na odgovornost mladih, ali i strah od zaraze za članove svojih obitelji samo su neki od problema s kojima se susreću mladi u Hrvatskoj tijekom pandemije koronavirusa.

Saznanja su to dobivena putem video konferencija te kontaktom s predstavnicima mladih srednjoškolske dobi koje su zajedničkim angažmanom proveli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora. Namjera je bila saznati s kojim se poteškoćama susreću mladi u ovom vremenu, kako se mentalno nose s ograničenjem socijalnih kontakata, kako oni vide svoju ulogu u sprječavanju širenja koronavirusa te što im je potrebno za savladavanje trenutne situacije.

Mladi iz srednjih škola diljem Hrvatske istaknuli su i kako imaju potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnom službom škola na satovima razrednika, ali i da im većini nije ugodno tražiti izravnu pomoć za svoja psihička stanja. Većina ih je navela kako bi se anonimno javili i potražili psihološku pomoć stručnjaka jer među prijateljima osjete kako se mladi teško nose u okolnostima izazvanim koronavirusom.

– Svjesni situacije koju je pred mlade u Hrvatskoj stavila pandemija koronavirusa i izazova što ih je donijelo novo normalno, željeli smo doznati koji su njihovi najveći problemi te dobiti izravna saznanja o utjecaju pandemije na njihove živote i mentalno zdravlje. Uvidjeli smo potrebu za sustavnom i stručnom podrškom mladima te su u suradnji sa Hrvatskom psihološkom komorom pokrenute linije za telefonsko savjetovanje mladih. Radi se o sveukupno 21 liniji koje će, unutar projekta Brini o sebi - Budi dobro - Proživi COVID, biti otvorene u 20 hrvatskih županija i Gradu Zagrebu. Mladima tako želimo poručiti kako ih razumijemo u nadi da će im ovaj vid podrške biti jedan od načina za lakše prebrođivanje trenutačne situacije, poručila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.  

Mladi iz Primorsko-goranske županije stručnim se osobama mogu obratiti pozivom na besplatni telefon 095 701 7920, SMS porukom te putem platforme WhatsApp.

 

brojevi_telefona.png