Prof. Gordija Marijan sudjelovala u njujorškom programu edukacije o Holokaustu

Djelatnica krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, profesorica povijesti Gordija Marijan, dobitnica je jedne od dvije ove godine u Hrvatskoj dodijeljene stipendije Američkog udruženja Holokaust asocijacija (Association of Holocaust Organizations - AHO), Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
Upravo ta stipendija omogućila joj je da krajem lipnja i početkom srpnja sudjeluje u programu edukacije o Holokaustu, kojeg je u New Yorku, na poznatom Sveučilištu Columbia (Columbia University), priredila Židovska zaklada za pravednike (Jewish Foundation for the Righteous - JFR), čija je primarna zadaća poučavanje o povijesti Holokausta, kao i očuvanje sjećanja na pravednike, inače ne-Židove koji su riskirali svoje živote kako bi tijekom Holokausta spašavali upravo Židove. Zaklada je tako, 2000. godine, pokrenula nacionalni program edukacije profesora o Holokaustu, kojima su se tijekom godina počeli pridruživati i europski kolege.
Hrvatsku su ove godine u New Yorku predstavljale dvije profesorice: Tihana Biuk Magaš iz zadarske Gimnazije Vladimira Nazora i naša Gordija Marijan. Osim sudjelovanja u zaista intenzivnom programu ispunjenom predavanjima eminentnih američkih sveučilišnih profesora kojima se pridružila i izvršna dopredsjednica Židovske zaklade za pravednike Stanlee Stahl te učešća u brojnim radionicama, posebna čast ukazana djelatnici krčke škole očituje se u pruženoj mogućnosti da sudionicima ove edukacije održi predavanje o vlastitim primjerima dobre prakse te ovdašnjim načinima poučavanja o Holokaustu. Jer toj se temi ovdje posvećuje velika pažnja budući da se srednjoškolci, s ciljem edukacije, ali i razvijanja senzibiliteta, uključuju u najrazličitije projekte koji ih motiviraju na buđenje svijesti o  opasnostima što ih nose diskriminacija, predrasude i netolerancija. Posebnu pozornost, svake godine, privlači i sudjelovanje školaraca u međunarodnom projektu Vlak sjećanja za Auschwitz koji se provodi u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka.
Američki kolege profesorice Gordije Marijan, nakon odslušanog predavanja, iskazali su iskreno oduševljenje svim predstavljenim projektima, a pored Vlaka sjećanja za Auschwitz, to su još bili Putujem i učim, Šafran, izložba Anne Frank - povijest za sadašnjost, predstavljanje knjige U paklu su zvijezde ravnodušno sjale Svetlane Volarić praćeno prigodnom izložbom, kao i (tematske) video radionice na kojima se kod učenika potiče ne samo kreativnost, već i kritičko promišljanje.