Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina posjetio Dom zdravlja u Krku

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina zajedno sa svojim suradnicima i čelnicima jedinica lokalne samouprave otoka Krka, 23. ožujka 2023. godine, posjetio je Dom zdravlja Primorsko-goranske županije - Ispostavu Krk. Obilazak je bio prilika za razgovor o zdravstvenoj zaštiti na otoku te predstavljanje aktualnih te za sve otočane važnih projekata ne samo ove Ispostave, već i ovdašnjih ispostava Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te Zavoda za hitnu medicinu.

– Upravo na ovom primjeru Primorsko-goranska županija pokazuje da osluškuje potrebe svojih stanovnika. Tako su pred dvije godine, na inicijativu udruženja invalida te donacijama jedinica lokalne samouprave otoka Krka, Primorsko-goranske županije i tvrtke GP Krk d.d., uklonjene arhitektonske barijere s ciljem da osobe s invaliditetom i slabije pokretne osobe imaju olakšan pristup uslugama Doma zdravlja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu. Ovime smo jasno demonstrirali da ispunjavamo svoja obećanja, kazao je Komadina.  

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, u ime čelnika svih otočnih samouprava, zahvalio se Primorsko-goranskoj županiji na realizaciji projekta kojim je povećana razina zdravstvene zaštite na otoku, budući da krčki Dom zdravlja predstavlja središnji objekt primarne zdravstvene zaštite kojeg koristi sva žitelj ovog otoka. Napomeno je da sve krčke općine i Grad djelovanje Doma zdravlja redovito podupiru i kroz brojne druge projekte i programe koji se ondje provode, kako u segmentu usluga Doma zdravlja, tako i ostalih županijskih ustanova koje su ondje našle svoje sjedište. Istaknuo je, naposljetku, kako Grad Krk podržava svo investiranje u zdravstvenu infrastrukturu, izrazivši spremnost i na buduće podupiranje takvih i sličnih inicijativa.

 

 

Investicijom ugradnje lifta u krčku ispostavu Doma zdravlja, ukupno vrijednom 147.492,65 eura, obuhvaćena je ugradnja dvije vertikalno podizne platforme i jedne kose stubišne platforme, namijenjene osobama s invaliditetom i osobama teže pokretljivosti. Radovi na ovome projektu započeli su 2021., a završeni su u prvome kvartalu 2023. godine. Financijska konstrukcija zatvorena je donacijom tvrtke GP Krk d.d., pomoćima jedinica lokalne samouprave otoka Krka po ključu broja stanovnika odnosno pacijenata s njihovih područja te najvećim dijelom sredstvima Osnivača.

Spomenimo i to da krčka ispostava Doma zdravlja sudjeluje u projektu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu pod nazivom Telecordis kojem je zadaća omogućiti dostupnost specijalističke kardiološke usluge na razini primarne zdravstvene zaštite, posebice u ruralnim područjima i na otocima, a u sklopu tog je projekta u tijeku i nabavka specijalno opremljenog vozila za krčku ispostavu Zavoda za hitnu medicinu.

Posjetu Domu zdravlja Primorsko-goranske županije - Ispostavi Krk također su prisustvovali privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Silvia Hunjadi Korošec, ravnatelji županijskih ustanova u zdravstvu Alen Šimatić, Senka Kajčić i Željko Linšak s voditeljima krčkih ispostava koji su svima uključenima zahvalili na potpori, izrazivši, na kraju, iznimno zadovoljstvo realizacijom ovog projekta.