Prijave za treći krug subvencija za stambene kredite kreću od 10. rujna

Uskoro kreće novi, treći, poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren od 10. rujna te će se svi zainteresirani moći pridružiti onima koji su ovu mogućnost iskoristili u protekle dvije godine, najavio je jučer potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar predstavljajući ovu, ali i ostale mjere stambene politike koje zajedno provode Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija (Hrvatska poštanska banka, Otp banka d.d., Podravska banka d.d., Zagrebačka banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Karlovačka banka d.d., Raiffeisen bank Austria d.d., Istarska kreditna banka Umag d.d., Erste&Steiermarkische Bank d.d., Samoborska banka d.d., Croatia banka d.d., Agram banka d.d.) koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, a ministar je pozvao mlade da već krenu s pripremom dokumentacije.

Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu, dakle vremena ima. Ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati dosad, a izmjenama Zakona omogućeno je da se razdoblje subvencije produži i za već rođenu, a ne samo novorođenu djecu, istaknuo je Štromar.

Dodao je, pritom, kako će sljedeće godine javni poziv biti otvoren dvaput, u ožujku i rujnu, izrazivši zadovoljstvo što se ovdje radi o već dobro poznatoj i prihvaćenoj demografskj mjeri koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina njegove otplate. Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine, i to za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama Zakona omogućeno je produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za one obitelji koje već imaju djecu.

Dosad je zahvaljujući subvencioniranim stambenim kreditima više od 5.300 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. One sada imaju svoj dom u Hrvatskoj, a u njima je rođeno više od 700 djece. U prošloj godini broj zahtjeva po ovoj mjeri porastao je za gotovo 30 posto, s time da se ove očekuje još veći interes. Međutim, svi oni koji još uvijek nisu pronašli odgovarajuću nekretninu, neka znaju kako će poziv biti otvoren i naredne godine, zaključio je naposljetku Štromar.

Na javni poziv moć će aplicirati svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Sve ostale informacije o načinu prijave te potrebnoj dokumentaciji mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama

Uz to, ministar Štromar najavio je i nove mjere koje se provode zajedno s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, u sklopu poticane stanogradnje (POS), a kojima je, također, cilj mladima pomoći u rješavanju stambenog pitanja. Riječ je o Programu POS+ putem kojeg se može dobiti zajam javnih sredstava, kao i povoljnije bankovne kredite.