Press-kolegij PGŽ: Za projekt Ribarske luke u gradu Krku odobreno 37 milijuna kn

Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić redovitu konferenciju za novinare, 18. siječnja 2021. godine, otvorila je informacijom o osiguranim sredstvima za veliku lučku investiciju u gradu Krku.

Naime, kako je istaknula, Županijska lučka uprava Krk prijavila je na natječaj Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske projekt Ribarske luke, a u petak je potvrđeno kako je resorno Ministarstvo odobrilo preko 37 milijuna kn za realizaciju te do sada najveće investicije u akvatoriju otoka Krka. Projekt predviđa produljenje Ribarskog mola za 200 metara i proširenje na 12 metara čime će se osigurati dovoljni kapaciteti te sigurno privezište za ribarske brodove, ali i za komunalne, kao i nautičke vezove.

Zamjenica Medarić izvijestila je i o odlukama s prošlotjednog Kolegija župana na kojem su odobrena značajna sredstva županijskim zdravstvenim ustanovama u tzv. kategoriji nadstandarda, a koji se financira iz izvornog Proračuna Primorsko-goranske županije.

Navela je, tako, da će se Psihijatrijskoj bolnici Rab rasporediti sredstva u iznosu od 192.000,00 kn za sufinanciranje stanovanja liječnika specijalista i ostalog zdravstvenog kadra u 2021. godini (troškovi smještaja radnika za vrijeme radnog odnosa kod poslodavca). To je jedna od mjera kojom se, prema riječima Medarić, nastoji riješiti problem zadržavanja zdravstvenog kadra na otocima. Pravo na subvencioniranje troškova stanovanja imaju liječnici specijalisti koji nemaju (kao ni njihovi bračni/izvanbračni drugovi) useljivu kuću ili stan na području otoka Raba. Troškovi stanovanja liječnika specijalista subvencioniraju se do visine stvarno podmirenih izdataka, a maksimalno do iznosa od 3.000,00 kn neto, mjesečno. Za preventivne programe, kao i programe unapređenja zdravlja Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije rasporedit će se iznos od 933.500,00 kuna. Iz tih se sredstava financira izdavanje Narodnog zdravstvenog lista, programi unapređenja zdravlja romske populacije, prevencija bolesti srca i krvožilja, unapređenje oralnog zdravlja kod djece i mladih, savjetovališta za mlade, kao i mnogi drugi programi koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo. Za program unapređenja zdravstvene zaštite Domu zdravlja Primorsko-goranske županije rasporedit će se 925.000,00 kn od kojih je, primjerice, 390.700,00 kn namijenjeno mobilnim timovima palijativne skrbi. Također, Domu zdravlja dodjeljuje se i 873.000,00 kn za sufinanciranje aktivnosti osiguranja dostupnosti primarne zdravstvene zaštite.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o nedavno raspisanom Javnom natječaju za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva i drvne industrije te lovstva iz Proračuna Primorsko-goranske županije u 2021. godini. Natječaj će biti otvoren sve do 14. veljače, a ukupno raspoloživa sredstva iznose 1,1 milijun kn.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević izvijestio je o nastavku silaznog trenda epidemije koronavirusa. Kazao je kako su tijekom nedjelje, kao hitnoće, testirane 23 osobe, s obzirom da su imale izraženije simptome bolesti, no samo je jedna osoba bila pozitivna na COVID-19. U isto vrijeme 109 osoba je ozdravilo, pa se broj aktivnih slučajeva na županijskom području spustio na 784. Za četvero je povećan broj pacijenata na bolničkom liječenju te ih je trenutno 77, od čega su četiri osobe na respiratoru. Najznačajniji je podatak kako tijekom vikenda, već treći dan zaredom, nije bilo preminulih od bolesti COVID-19. Rončević je nadalje istakao kako danas kreće drugi krug cijepljenja osoba koje su primile prvu dozu cjepiva, kao i nastavak cijepljenja zdravstvenih djelatnika, kao i djelatnika socijalne skrbi. Rekao je da je s prvom dozom na županijskom području cijepljeno 4.390 osoba te da, sukladno naputku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, ovog tjedna kreće testiranje organizacije cijepljenja osoba starijih od 65 godina te kroničnih bolesnika. No, u kojem će trenutku krenuti drugi val masovnog cijepljenja ovisi o količinama cjepiva koje će stići u Hrvatsku i biti raspoređeno u našu Županiju.