Premijerno izdanje Krk Etno Festa: Pul Kaštela

Petak i subota, 11. i 12. lipnja 2021. godine, rezervirani su za premijerno izdanje Krk Etno Festa: Pul Kaštela. U dva dana na Trgu Kamplin izmijenit će se vrhunski glazbeni gosti i obojati ovu atraktivnu lokaciju s etno, world, jazz, folk i blues zvukovima.

Svoj prvi krčki nastup ondje će zabilježiti folk-rock grupa Ogenj, a dolazi nam i renomirana Tamara Obrovac u duetu s Urošem Rakovcem na gitari i mandolini. Drugog dana scenu će zauzeti Nina Romić jedna od najistaknutijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije i promotorica kantautorske scene zajedno s pazinskom etno skupinom Veja koja na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu istarskog poluotoka.

Krk Etno Fest organiziraju riječki Distune promotion u suradnji s Udrugom Kreativni Krk, a program je dio akcije Jer svirati se mora Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatske glazbene unije. Festival su financijski podržali: Primorsko-goranska županija, Grad Krk, HUZIP i Turistička zajednica Grada Krka.

 

Program Krk Etno Festa:

 

petak, 11. lipnja

20.00, vrata

21.00, Duet Tamare Obrovac i Uroša Rakovca

22.00, Ogenj

subota, 12. lipnja

20.00, vrata

21.00, Nina Romić

22.00, Veja

 

Ulaznice:

U prodaju je pušten ograničen broj ulaznica koje su dostupne putem sustava Entrio, kao i u Dallas Music Shopu u Rijeci, Splitska 2a. Cijena ulaznice u pretprodaji za svaki od dana iznosi 60,00 kn, a na dane održavanja koncerata 85,00 kn. Također, u prodaji su i festivalske ulaznice koje vrijede za oba dana, a njihova je cijena 100,00 kn.

 

O glazbenicima:

Duet Tamare Obrovac i Uroša Rakovca

Gitarist Uroš Rakovec član je Tamarinog Transhistria ensemblea od 2002. godine u kojemu svojim klasičnim i jazz obrazovanjem te specifičnim načinom sviranja pridonosi punoći i originalnosti zvuka kolektiva poznatog po gotovo telepatskom načinu razumijevanja među glazbenicima, a što se prenijelo i na inačicu dueta. Tamarine vokalne bravure ne treba posebno predstavljati; njen je glas jednako efektan dok pjeva melodijske linije ili u izvođenju nesputanih improvizacija, dok Uroš svojim izvedbama, stvarajući fine harmonijsko-melodijske strukture, isijava neku duboku unutrašnju snagu koja savršeno zaokružuje Tamarine autorske i izvodilačke zamisli.

 

 

Ogenj

Energični folk-rock Koprivničanci Ogenj ove se godine nisu dali smesti nezahvalnom situacijom u kojoj su se svi glazbenici našli otkako je krenula pandemija koronavirusom. Kroz zreliji i studiozniji pristup, dobitnici dvaju Porina za svoj prvijenac Domaj, na novom diskografskom izdanju Si kak jen uspjeli su utjeloviti svoju divlju stranu, ali i sve ono što tako dobro rade na pozornici zapakiravši to u jedan osvježavajući uradak kojim su dokazali kako su došli na stepenicu iznad, i produkcijski i svojim pristupom glazbi. Prilikom rada na novom albumu surađivali su s Folklornim ansamblom Koprivnica i Gudačkim kvartetom Libra koji je dodao posebnu čar baladama (De te boli, Megle, Naj zameriti, Moreš ti to). Uz novu dimenziju sastava, odnosno nove članove benda, Bornu Ilića (bas, back vokali) i Luku Iverca (viola, harmonika), Ogenj sada promišlja na jedan još intenzivniji i drugačiji način, proširujući svoje glazbene horizonte.

 

 

Nina Romić

Nina Romić jedna je od najistaknutijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije i promotorica kantautorske scene u autorskom programu Začarana Močvara u Klubu Močvara. Nakon vrlo uspješnog debitantskog ostvarenja Daljine 2010., drugim albumom Ptice (Aquarius Records) osvojila je kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih ostvarenja u 2012. godini. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi Stablo, 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju IMPALA za najbolji europski album, i Sloboda, 2018. godine. Nastupa s Jelenom Galić na bass gitari i kontrabasu, a priprema i novi album čiji će se obrisi moći čuti i na ovom koncertnom gostovanju.

 

 

Veja

Etno skupina Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu istarskog poluotoka. Od samih početaka skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe Istre kako bi u vlastitim, modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Ideju o osnivanju benda pokrenuo je Goran Farkaš još 2007. godine, kada je započeo s istraživanjem istarske tradicijske glazbe. Bend je tada započeo sa svirkama na lokalnim manifestacijama, a ovisno o mogućnostima izmjenjivali su se članovi benda. Današnja postava čini Veju od 2010. godine.

 

 

Napomena:

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Također, radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi sudionici i posjetitelji pozivaju se na poštivanje tih preporuka. Pravila o obvezi imanja COVID potvrda o cijepljenju ili preboljenju ne odnose se na koncerte u sklopu akcije Jer svirati se mora. Stoga, nema nikakve potrebe za eventualnim povratom ulaznica budući da posjetitelji ne moraju biti dvostruko cijepljeni, niti će morati dokazivati da su preboljeli COVID i na taj način stekli imunitet. Koncerti u sklopu akcije Jer svirati se mora odvijaju se s drastično smanjenim brojem posjetitelja, a organizatori slijede i sve druge sigurnosne i zdravstvene upute dobivene od strane nadležnih tijela.