Predstavljanje knjige Povijest zajednice Talijana u Krku, autorskog dvojca Filipa Škiljana i Silvane Crstulovich Pavačić

Predstavljanje knjige Povijest Zajednice Talijana u Krku održat će se u petak, 27. svibnja 2022. godine, u Hotelu Maritim u gradu Krku, s početkom u 20.00 sati. Autori knjige su Filip Škiljan, zagrebački povjesničar i arheolog te Silvana Crstulovich Pavačić, predsjednica Zajednice Talijana Krk. U programu će, pored autora, sudjelovati glazbenici: Alida Delcaro, Nevia Rigutto i David Danijel, dok je vođenje povjereno Gordani Gržetić.

– Nakon što je svijet obuzela epidemija i nakon što su na određeno vrijeme zaustavljene aktivnosti Zajednice Talijana Krk, ističe koautorica knjige Silvana Crstulovich Pavačić, javila se ideja da kreiram monografiju posvećenu upravo Zajednici kojom će biti popraćeno vrijeme od njezinog osnutka pa sve do danas. Knjigom je, dakle, obuhvaćen kratak pregled povijesti Talijana na otoku i u gradu Krku, kao i pregled bogate povijesti Zajednice, s naglaskom na godine mog predsjedanja, počevši od 2008. kada sam preuzela vodstvo. Budući da sam otad, pa sve do danas, priznaje Crstulovich Pavačić, pažljivo arhivirala, a prema tome i sačuvala mnoge relevantne bilješke vezane uz provedene aktivnosti - od izložbi, skupština, predavanja i tečajeva, pa sve do suradnji sa sličnim asocijacijama u Hrvatskoj - ovom sam knjigom javnosti htjela ukazati na sve ono što se događalo u okvirima Zajednice s namjerom očuvanja ne samo našeg identiteta, već i sjećanja na nekadašnji život. A jedna od zadaća bila je i još uvijek jest čuvanje i promoviranje talijanskog jezika i kulture. Kako bih sjećanja učinila što autentičnijima, tumači Crstulovich Pavačić, u formiranje sadržaja knjige uključila sam i brojne kazivačice, svjedokinje prošlosti, koje su mi prenosile priče o životu Talijana u Krku i njihovim običajima, ali i ukazale na zanimljivosti iz povijesti same Zajednice. Suradnji su se tako odazvale: Ana Morich, Mariela Butorac, Andrijana Rušin Fiorentin, Ana Durnik Kosić, Marina Rimbaldo Žanić, Melanija Slavuj, Josipa Crnčić i Sonja Žic Boras, na čemu im posebno zahvaljujem. Također, kazati se mora kako je knjiga nastajala u izazovnim okolnostima, opterećenim pandemijom, što znači da sam podatke uglavnom prikupljala komunicirajući putem telefona ili elektroničke pošte. Osim kazivačicama, zaključuje Crstulovich Pavačić, moram se istinski zahvaliti i svima ostalima koji su sudjelovali u realizaciji ove knjige, a posebice koautoru Filipu Škiljanu s kojim sam brzo našla zajednički jezik, te profesorici i prevoditeljici na talijanski jezik Ingrid Damiani Einwalter. Sigurna sam, dakle, kako će monografija Povijest Zajednice Talijana u Krku upotpuniti osobne biblioteke ne samo članova Zajednice, već i ostalih Krčana koje zanima ova tema.