Predsjednik Zoran Milanović primio sudionike projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih, a među njima i krčke predstavnice

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak, 05. prosinca 2022. godine, primio je nositelja projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih, zastupnika u Europskom parlamentu Predraga Matića, te srednjoškolce iz čitave Hrvatske, sudionike projekta, među kojima su svoje mjesto zaslužile i krčke predstavnice, učenice trećeg razreda gimnazije Katarina Lesica i Paula Jurešić zajedno s mentoricom Gordijom Marijan.

Europska komisija proglasila je 2022. Europskom godinom mladih, a zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić, kao član Odbora za kulturu i obrazovanje, imenovan je nositeljem projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih. Projekt koji se provodio tijekom ove godine sa srednjoškolkama i srednjoškolcima diljem Hrvatske imao je i svoju međunarodnu dimenziju kroz suradnju s eurozastupnicom Petrom Kammerevert, koja je u projekt uključila i pet njemačkih škola pa je indirektno u radu sudjelovalo čak 4.300 učenika i učenica.

Cilj projekta bio je mladima dati glas i prostor za predstavljanje vizije ključnih politika za mlade te ih uključiti u proces donošenja odluka, kako u Hrvatskoj, tako i na razini Europske unije. U projektu je sudjelovalo deset hrvatskih srednjih škola, i to: Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod, Gimnazija Čakovec, Gimnazija Pula, Gimnazija Velika Gorica, Gimnazija Vukovar, Srednja škola Konjščina, Srednja škola Petrinja, Srednja škola Vela Luka i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.

Fotografije: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta.