Poznati Chef Deni Srdoč gastro kreacijama odao počast smokvi. U krčkom hotelu tražila se karta više

S ciljem obogaćenja ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja Dana smokava, manifestacije kojom Turistička zajednica Grada Krka već punih 15 ljeta nastoji usmjeriti pozornost gastronomske i sveukupne javnosti na tu još donedavno zapostavljenu te ni izbliza dovoljno u kulinarstvu iskorištenu mediteransku voćku, u restoranu krčkog hotela Marina održana je jedna umnogome posebna i vrijedna eno-gastronomska priredba.

Kao najbolja uvertira u prodajno-izložbeni i edukacijski dio te tradicionalne manifestacije, spomenuti je krčki hotel ugostio krčkog kulinarskog majstora Denija Srdoča, jednog od trenutačno najcjenjenijih i najtraženijih domaćih chefova te ujedno ponosnog nositelja Michelinove potvrde kvalitete njegova kulinarskog znanja i vještine. Srdoč se svojim ondje okupljenim sugrađanima, ali i nemalome broju gostujućih ljubitelja vrhunske gastronomije, predstavio gala večerom, odnosno menijem jednostavno nazvanim - Smokva.

U pet sljedova jela, praćenih s njegovim kreacijama sljubljenim vinima domaćih vinara okupljenih u udruzi Vina Kvarnera, Krčani i posjetitelji tog otočnog grada imali su priliku guštati u svim čarima vrhunske kuhinje te posebice smokve, glavne zvijezde cjelokupne manifestacije, a koju je mlad, inventivan i nadasve uspješan domaći chef uklopio u sva svoja, posebno za ovu prigodu osmišljena jela.

 

Tandem s krčkim vinima

Prvo Srdočevo službeno predstavljanje njegovim sugrađanima proteklo je u ugodnom i opuštenom ozračju, a gosti, uzvanici, kao i sretnici koji su u samo jednom popodnevu razgrabili ulaznice za tu manifestaciju, uživali su u junećem tartaru s umakom hollandaise, tostiranom focacciom i emulyem od vlasca i ukiseljenih smokava (uz pjenušac Plovanić od sorte belica, OPG-a Plovanić), potom i u osliću u marinadi s odležanim koromačem i ciklom, u umaku od naranče i smokava te s majonezom od spiruline, uz što je servirana žlahtina Sveta Lucija vinarije Antuna Katunara, koja je nedavno u Londonu osvojila bronačni Decanter.

Slijedio je rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi koji je fantastično pratio vrhunski rosé Trojišćina vrbničke vinarije Šipun, dok je mesni slijed donio filet slavonske crne svinje s glaziranim smokvama uz espumu krumpira s hrenom, hrskavo sotirano povrće i jus (uz vinski par u obličju Sansigota Kuće vina Ivan Katunar). Desert je bio svojevrsna slatka fantazija - čokoladna terina s kremom od vanilije, crumbleom od lješnjaka i flambiranim smokvama uz koju je 60-ak sudionika te jedinstvene gala večere priliku dobilo uživati u Misnom vinu PZ-a Gospoja, a potom i prošeku Novi poret vrbničke vinarije Nada. Spomenuti treba i da su se za zvučnu ugodu sudionika ove gastrofešte uspješno brinuli članovi Spart Jazz Dua.

 

Vrhunac potkraj tjedna

– U današnje vrijeme nemalo je postignuće održati tradiciju punih 15 godina, a unatoč ovim za organizatore manifestacija poprilično nezahvalnim okolnostima, Dani smokava u gradu Krku uspjeli su u tome, istakla je Ivana Kovačić, direktorica TZ-a Grada Krka, napomenuvši da je to događanje, s nekad trodnevnog kalendara, danas izraslo u manifestaciju koja se kroz svoje gastrokomponente (u vidu posebne ponude jela u objektima lokalnih ugostitelja) sad upriličuje u desetodnevnom rasporedu. Tradicionalna priredba koja će svoj vrhunac dostići potkraj ovog tjedna kad će uz Veli park biti postavljena i prodajna izložba smokava i proizvoda kreiranih na bazi te mediteranske voćke, a za koju domaći vole reći da je othranila generacije njihovih predaka, posjetiteljima Krka ponudit će priliku da, osim kušanja voćnih delicija, svoj boravak u tom turističkom gradu obogate usvajanjem novih znanja o uzgoju i načinima korištenja smokava. Za to će i ovog puta kroz ovotjedne radionice biti zaduženi najveći domaći smokvarski znalci - dr. sc. Željko Prgomet i dr. sc. Iva Prgomet.

 

U petak sajam i radionice

Obraćajući se okupljenima pred sam početak u krčkoj Marini upriličene gala večere, za ulaz na koju je valjalo izdvojiti 390 kuna (a što je znatno manje od cijena kakve inače prate Srdočeve gastroprezentacije), već danas proslavljeni mladi chef napomenuo je da mu je istinska čast i zadovoljstvo gostovati u rodnome gradu, i to s ciljem predstavljanja i promoviranja samo malog dijela mogućnosti koje u kulinarstvu, pa tako i onom vrhunskom, nudi glavna zvijezda spomenute manifestacije - na Boduliji od pamtivijeka sveprisutna smokva!

Inače, hodogram Dana smokava nastavlja se već ovog petka (03. rujna) kad će na štandovima u središtu Krka svoje proizvode predstaviti lokalni OPG-ovci, uz održavanje više pratećih kreativnih i edukacijskih radionica u sklopu kojih će se izrađivati smokve od gline, ali i filcane ovčje vune. [Mladen Trinajstić, novilist.hr]