Podjela ruža i prigodna izložba povodom Međunarodnog dana žena

Kao u mnogim hrvatskim gradovima, tako i u Krku obilježavanje Međunarodnog dana žena započelo je posve prigodno - akcijom podjele crvenih ruža što su ih, uz čestitke i pokoji kompliment, gradonačelnik Darijo Vasilić u društvu djelatnika Grada Krka Igora Hrasta i Vedrana Hajdina, na glavnom gradskom trgu tradicionalno darivali svojim sugrađankama.

Ondje su, također, tijekom čitavog dana, u formi izložbe na otvorenom, predstavljeni rezultati fotografskog natječaja na temu Žena u fokusu što ga je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Krka (početkom veljače) raspisao Foto klub Krk, i to u namjeri da se na ženu posredstvom medija fotografije osvrne iz različitih perspektiva, od potrebe isticanja njezinog dostojanstva, preko borbe za ravnopravnost, pa sve do slavlja njezine ljepote. Izložbom su tako predstavljene 44 fotografije, autora iz čak šest zemalja (Hrvatske, Srbije, Slovenije, Litve, Bosne i Hercegovine te Makedonije), s time da je večer u Galeriji Decumanus rezervirana za svečanost podjele nagrada vlasnicima najuspjelijih fotografskih uradaka. Naime, za dodjelu triju glavnih i dvaju specjalnih priznanja te šest pohvala, bio je zadužen stručni tim u čijem su sastavu djelovali majstori fotografije Zoran Đorđević i Ivica Brusić Brujo te specijalistkinja digitalne fotografije Marijana Kirasić Nekić, ujedno i predsjednica krčkog Foto kluba.

Ovakim simboličkim gestama i akcijama svakog 08. ožujka prisjećamo se ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena, ali i mnogih heroina koje su tijekom povijesti, unatoč iznimno teškim uvjetima, ulazile u borbu za ravnopravnost, za ono elementarno u ljudskom i civilizacijskom smislu. Prvi Dan žena tako je 28. veljače 1909. godine obilježen u SAD-u, i to deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.