Podjela ruža, dvije slikarske radionice i popodnevno druženje uz glazbu u povodu Međunarodnog dana žena

Kao u mnogim hrvatskim gradovima, tako i u Krku obilježavanje Međunarodnog dana žena, 08. ožujka 2023. godine, odvilo se posve prigodno - akcijom podjele crvenih ruža što su ih, uz čestitke i pokoji kompliment, gradonačelnik Darijo Vasilić u društvu privremenog zamjenika Franje Volarića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Krka Nikše Franova te još dvojice gradskih djelatnika Igora Hrasta i Vedrana Hajdina, pred glavnim gradskim trgom tradicionalno darivali svojim sugrađankama.

Obilježavanju Dana žena, ove se godine pridružila i Turistička zajednica Grada Krka, 07. i 08. ožujka, priredivši u Malenoj gradskoj vijećnici, pod vodstvom slikarice Alenke Goldner Sučić, dvije slikarske radionice pod motom/nazivom Art&Wine koje su među Krčankama pobudile izniman interes, s obzirom da su popunjene neposredno nakon objave same najave. Bila je to prilika da se okupljene poklonice likovnosti, uz čašicu finog krčkog rosé vina, korak po korak, okušaju u slikanju akrilnim bojama. Uz stručnu pomoć, u opuštenoj i poticajnoj atmosferi, zadatak je bio, po promatranju, naslikati cvjetnu kompoziciju, budući da upravo cvijeće zbog svoje simbolike i skrivenog jezika često biva idealnim darom u povodu Dana žena, a ne smijemo zaboraviti ni činjenicu kako su floralni motivi jedni od najzastupljenijih u povijesti likovne umjetnosti, uopće.

Međutim ni to nije sve jer će se, 08. ožujka, obilježavanju ovog povijesno relevantnog dana pridružit i Udruga Žene za otok, i to posebnom ženskom večeri u Caffe baru Capri u Krku, gdje će, s početkom u 18.00 sati, riječki duo Jedan Dva izvoditi najljepše pjesme Đorđa Balaševića. I ovim se putem, stoga, pozivaju sve otočanke da povedu svoje prijateljice te se, u dobrom društvu, opuste uz svima dobro znane stihove!

Ovakvim simboličkim gestama i prigodnim događanjima svakog 08. ožujka prisjećamo se ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena, ali i mnogih heroina koje su tijekom povijesti, unatoč iznimno teškim uvjetima, ulazile u borbu za ravnopravnost, za ono elementarno u ljudskom i civilizacijskom smislu. Prvi Dan žena tako je 28. veljače 1909. godine obilježen u SAD-u, i to deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Fotografije: Igor GržetićBorut Brozović (Studio B).