Planinarsko društvo Obzova: Do 17. listopada otvoreni upisi u Opću planinarsku školu

Opća planinarska škola osnovni je oblik obrazovanja planinara. Iako nije obvezna preporučuje se, budući da njezini polaznici stječu ili produbljuju kodeks planinarske etike i elementarna znanja o sigurnom kretanju po planini, ali i uče o brojnim vještinama koje im mogu pomoći u slučaju nevolje.

Također, završena Škola uvjet je za upis u druge škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističkih, sportsko-penjačkih, speleoloških, markacijskih ili vodičkih), a njezino je gradivo podijeljeno u dvije cjeline: teorijski i praktični dio ili vježbe, a teme koje će se obrađivati su: povijest planinarstva, meteorologija, planinarska oprema, kretanje po planini, orijentacija, HGSS i spašavanje te prva pomoći. Školu organizira Planinarsko društvo Obzova, a predavači će biti licencirani planinarski vodiči, markacisti, čuvari planinarske prirode, iskusni planinari i vanjski stručni suradnici.

Dakle, Školu, koja će se odvijati prema pravilniku o općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza, mogu upisati svi planinari stariji od 15 godina, iako je za maloljetnike obvezna suglasnost roditelja, s time da je programom obuhvaćeno 16 sati predavanja i vježbi te osam izleta u ukupnom trajanju od dva mjeseca. Školarina iznosi 200,00 kn, a uključuje sva predavanja i vježbe, literaturu (Planinarski udžbenik) te po završetku tehničku majicu i diplomu tj. uvjerenje koje izdaje Hrvatski planinarski savez.

Škola započinje u četvrtak, 20. listopada 2022. godine, u Društvenom centru Kijac-Njivice u Njivicama, Cvjetni trg 8, s početkom u 18.30 sati, s prvim predavanjem tijekom kojeg će se predstaviti uvodne informacije. Nadalje, svakog četvrtka planirana su po dva predavanja, i to sve do 20. prosinca. Po završetku predavanja i vježbi, polaznici, pred stručnom komisijom, polažu ispit, a oni koji ga uspješno polože, diplomu će dobiti na skupštini Planinarskog društva Obzova u siječnju naredne godine.

Prijave se, najkasnije do 17. listopada, zaprimaju telefonom na 098 924 93 91 ili mailom na pdobzova@gmail.com. Školu vodi Alen Čančarević, predsjednik Planinarskog društva Obzova.