Peta generacija krčkih srednjoškolaca u projektu Vlak sjećanja

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Opatije i ove je godine, između 22. i 26. ožujka, organizirala sudjelovanje Hrvatske u (talijanskom) projektu Treno della memoria 2018 (Vlak sjećanja 2018.), dok je Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka (UABiA) petu godinu za redom inicirala i uključivanje krčkih srednjoškolaca.

Hrvatska delegacija, u čijem je sastavu bio 21 učenik u pratnji šestero profesora iz Opatije i Krka, iako brojem relativno malena, dala je važan doprinos obilježavanju sjećanja na žrtve Auschwitza. Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir tom su prigodom, uz profesoricu Gordiju Marijan, predstavljali Karla Žužić, Roberta Bajčić, Miriam Volarić, Doris Blažević, Nikica Stijepić i Lucija Depikolzvane, kreativni srednjoškolci koji su najuspješnije odgovorili na natječajni zadatak što im ga je početkom godine, s ciljem ukazivanja na opasnosti što ih nose diskriminacija, predrasude i netolerancija, postavila krčka UABiA.

Sudionici ove vrijedne inicijative tako su proputovali vlakom od Hrvatske do Poljske (i natrag), a prešavši tračnicama 2.300 kilometara, na simboličan su i jedinstven način odali počast žrtvama tog ozloglašenog logora. Međutim cilj putovanja bio je Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te komemoracija na kojoj se svake godine okupljeni prisjećaju žrtava Auschwitza. Pored toga, tijekom boravka u Poljskoj okupljeni su srednjoškolci imali organizirane tematske izlete, predavanja i sastanke, kao i druge vrste edukacije, kojih je dio bio održan i tijekom samog putovanja, u vlaku.