Paljenjem prigodne rasvjete otvoreno drugo izdanje Adventa u Krku; program nastavljen tradicionalnim pohodom sv. Nikole i podjelom darova

Unatoč nepovoljnijim vremenskim prilikama kojima svjedočimo ovih dana, 02. studenog 2022. godine, ipak je u dobrom raspoloženju otvoreno drugo izdanje Advent u Krku, i to paljenjem prigodne rasvjete koja je gradu još jednom priskrbila posebno magično ruho.

Uz svjetlucanje i svake godine sve maštovitiju dekoraciju okupljeni otočani su uz čašicu kuhanog vina, gina ili ruma te prigodnu gastronomsku ponudu na čak pet adventskih kućica mogli uživati u nastupu DJ-a Alexa Sabattinija, tj. brojne glazbene uspješnice, i to uz polukupolu lociranu pred Velikim parkom koja će sve do Badnjaka biti poprište brojnih događanja - koncerata i predstava - namijenjenih publici različitih uzrasta. Gradsko će središte u ovo po mnogočemu posebno doba godine krasiti velika adventska svjetleća kuglica, svjetleći borovi i pokloni te unikatna Pepeljugina kočija, s time da će najviše pažnje zasigurno privući Veliki park u kojem pravom blagdanskom ugođaju pridonose ne samo nizovi blještavih lampica, već i posebna ambijentalna rasvjeta, a kako bi se šetnje gradom pretvorile u savršenu blagdansku uspomenu, dostupne su i atraktivne foto-točke uređene na plaži Ježevac te šetalištima Dražica i Portapisana! A čast da ove godine upale blagdansku rasvjetu pripala je mladim otočanima Nadji Ibrahimović i Niku Depikolzvaneu, polaznicima hotelijersko-turističkog smjera krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir.

 

 

Uz sadržaje na lokaciji Pod koprivićem, u obližnjoj Galeriji Decumanus, jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika, ilustratora i autora Zdenko Bašić, pred znatiželjnom publikom, održao je uzbudljivu pričaonicu posvećenu stvorenjima zaboravljenih zimskih noći. U Decumanusu, sve do Badnjaka, tako se može razgledati i njegova izložba/ambijent Čarobna Svarogova šuma - zaboravljene starohrvatske priče. Začudan šareni svijet uhvaćen u ondje izloženim ilustracijama, skulpturama (najčešće lutkama) i instalacijama motiviran je danas gotovo posve zaboravljenim elementima hrvatske narodne predaje. Ovaj svestrani umjetnik iz bogate riznice nematerijalne kulturne baštine izvlači slike i prizore kako bi ih spojio sa sjećanjima iz vlastitog djetinjstva, pritom kreirajući sasvim posebne umjetničke impresije - svojevrsnu sintezu boje, svjetla, mirisa i prirode.

 

 

S obzirom na promjenjivo vrijeme i učestalu kišu, program je nastavljen tek 06. prosinca, i to proslavom blagdana sv. Nikole, odnosno jutarnjim pohođenjem krčkih vrtića i škola, sa zadaćom da milosrdni svetac i njegova raspoložena pratnja i ondje ostavili pokoje iznenađenje kao zahvalu za trud uložen u pripremu uvijek kreativnog programa s kojim ga mališani, bez obzira na uzrast, tradicionalno dočekuju. Podjela darova potom je, u popodnevnim satima, nastavljena Pod koprivićem, kada je red da sv. Nikolu pozdrave i podsjete kakvi su tijekom godine bili te prime zasluženo poklon iznenađenje došao na one najmlađe krčke klince. Dan posvećen omiljenom zaštitniku djece i pomoraca zaključen je koncertom jednog od najdugovječnijih predstavnika popularnog čakavskog vala - Dražena Turine Šajete.

Drugo izdanje ove cjelomjesečne manifestacije, koja će adventsko vrijeme u Krku učiti još ljepšim i toplijim, zajednički priređuju: Turistička zajednica Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka, i to uz neizostavnu podršku Grada Krka i Vecle.

  • 1
  • -
  • 2