Otvorenje 63. Ljetnih priredbi: Večer Skrjabina Lovre Pogorelića

Svečano otvorenje 63. Ljetnih priredbi odigrat će se u petak, 12. srpnja 2019. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, što znači da u ovaj festival s jednom od najduljih tradicija na istočnojadranskoj obali, uvodi koncertni program našeg etabliranog pijanista Lovre Pogorelića posvećen slavnom ruskom skladatelju Aleksandru Nikolajeviču Skrjabinu.

Upravo Skrjabinove klavirske sonate, od kojih će neke biti izvedena i u Krku, najbolji su pokazatelj skladateljeve razvojne linije koja na svom vrhuncu biva primarno asocijativna - težeći transcendentalizmu i ezoteriji. One su, istaknimo, u strukturnom smislu izuzetno kompleksne te od izvođača iziskuju iznimnu psiho-fizičku spremnost, koju Lovro Pogorelić, kao umjetnik uvjerljive kreativne snage i originalnosti, neupitno posjeduje.

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije nepobitne individualnosti. Među najrecentnijim nastupima izdvaja se koncertna turneja po velikim gradovima Kine (Peking, Tianjin, Šangaj, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi, prigodom kojeg je kritičar lista Cultura&Societá njegov nastup opisao kao pijanističku meditaciju. Tijekom turneje s Mađarskom filharmonijom 2013. godine, pod ravnanjem Zoltána Kocsisa, njegov nastup u Palači umjetnosti u Budimpešti popraćen je riječima: Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane odabire tempa što ih je orkestar uglavnom fleksibilno pratio, njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio gromoglasnim pljeskom, a glazbenik koji i svojom skromnošću pokazuje primjer svima, za to se zahvalio kratkim preludijem Rahmanjinova. Francuska diskografska kuća Intrada prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića te mu je 2007. godine objavila album Liszt Lovro Pogorelić koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! u Francuskoj do karakterizacije: pijanist izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima. Francuski muzički kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku tog CD-a koji je višekratno emitiran. Godine 2008. Intrada izdaje njegov novi nosač zvuka s djelima Musorgskog i Rahmanjinova, a kojeg portal Pianobleu odabire za album mjeseca siječnja 2009. godine. U Hrvatskoj izdaje pod diskografskom kućom Dancing Bear. Godine 2012. na Danima hrvatskog filma prikazan je glazbeni spot Slike s izložbe Lovre Pogorelića, autora Zorana Vuletića. Hrvatska radiotelevizija snimila je portret Lovre Pogorelića još 1993., a nedavno ga je intervjuirala u emisiji Knjiga ili život. Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i umjetnički direktor PagArtFestivala. 

Koncert Lovre Pogorelića je besplatan, a sve dodatne informacije mogu se dobiti telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Program 63. Ljetnih priredbi organizira Centar za kulturu Grada Krka.