Otok i grad Krk posjetili Gaël Veyssière i dr. Christian Hellbach, veleposlanici Francuske Republike i Savezne Republike Njemačkoj u Republici Hrvatskoj

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić primio je u srijedu, 15. ožujka 2023. godine, u nastupni posjet veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Gaëla Veyssièrea i veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj dr. Christiana Hellbacha.

Uz veleposlanike ovom su posjetu nazočili i članovi delegacija obaju veleposlanstva: Florence Bouyala Imbert, voditeljica Odjela za gospodarstvo, Nives Pavlinović, asistentica za pitanja okoliša i energetike u Odjelu za gospodarstvo i Tania Iljkić, praktikantica u Odjelu za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Francuske Republike u Republici Hrvatskoj te Alicia Walz, pravna vježbenica i Sniježana Slijepčević, suradnica u Odjelu za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku održanom u gradonačelnikovom uredu, sudjelovao je i Igor Hrast, voditelj Odsjeka za gospodarstvo Grada Krka, a bila je to prilika da se međusobno razmjene pozitivna iskustva i dobre prakse te osvijeste mnogobrojni izazovi, a naposljetku delegacijama i predstave neki od recentnijih gradskih projekata i ostala ulaganja.

 

 

Francuska delegacija na čelu s veleposlanikom Gaëlom Veyssièreom, nakon službenog posjeta krčkom gradonačelniku, krenula je u posjet LNG-terminalu u Omišlju, dok je njemački veleposlanik dr. Christian Hellbach zajedno sa svojom delegacijom posjetio reciklažno dvorište Treskavac. Ondje su mu domaćini, predstavnici Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk d.o.o., uz obilazak sortirnice i kompostane, prezentirali kako rad Ponikvi i sve njezine djelatnosti, tako i sustav gospodarenja otpadom na otoku Krku. Veleposlanik Hellbach nije krio svoje oduševljenje, primijetivši kako je u nas gospodarenje otpadom na vrlo visokom nivou, što daje značajan doprinos turizmu, čestitavši, pritom, svim otočanima koji su pridonijeli da se stopom od zavidnih 60 posto značajno smanji količina svog neiskoristivog otpada, koji se sada više ne odlaže na Treskavcu već se odvozi u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina. Kritički se osvrćući na stanje u gospodarenju otpadom na nacionalnom nivou, kazao je da nije moguće očekivati značajnija ulaganja dokle god se s financijske strane još uvijek preferira odlaganje otpada umjesto odvajanja i energetske oporabe, zaključivši, na kraju, kako zaštita okoliša, neminovno, sa sobom nosi i određene troškove, što znači da naknada za gospodarenje otpadom ne može biti socijalna kategorija, a svaki proizvođač otpada mora računati na cijenu njegovog zbrinjavanja.