Okupljanje civilnih udruga otoka Krka: Svjetske krize doći će i na Krk - kako ih dočekati?!

Ako barem ovlaš pratite medije znate da su svijet sustigle mnoge krize. Znanstvenici iz sustava Ujedinjenih naroda upozoravaju na dramatične posljedice djelovanja nekolicine kriza istovremeno, što će se u budućnosti sve češće događati. To zovu Savršenom olujom - kada istovremeno djeluju klimatska kriza, gubitak bioraznolikosti i oskudica vode.

Kada su u pitanju klimatske promjene mi smo treća najranjivija zemlja u Europi. Kako se klima sve brže mijenja, nije pitanje hoće li se i kod nas događati klimatski ekstremi, već KADA te koliko će biti intenzivni i s kakvim utjecajem na naš život. Iskustva iz cijelog svijeta pokazala su da se lokalno stanovništvo sa svojim krizama mora nositi samo(stalno), a što je za njih bolje pripremljeno, međusobno povezano i solidarno, lakše ih prebrođuje.

Tranzicijska inicijativa TIKO otok Krk, stoga poziva predstavnike civilnih udruga otoka Krka na okupljanje koje će se održati u ponedjeljak, 20. ožujka 2023. godine, u Društvenom domu Omišalj (Ul. Pušća 121, Omišalj), s početkom u 18.00 sati, kako bi poveli raspravu o tome što se zajedničkim snagama može poduzeti da kroz najavljene i nenajavljene krize naša lokalna zajednica što bolje prođe. Na skup će biti pozvano i nekoliko profesionalaca iz jedinica lokalne samouprave te iz komunalne i društvene sfere. Zbog prostorno-organizacijskih ograničenja moli se da udruge delegiraju samo po DVA člana. Okupljanje će facilitirati Nenad Maljković iz Tranzicijskog središta za Hrvatsku, zvanični međunarodni trener za tranziciju pri Transition Training Community of Practice.