Odrađen seminar na temu poduzetništva žena u ruralnim područjima; obznanjene nominacije za Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Prošlog je tjedna, od 08. - 10. studenog, na otocima Krku i Cresu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, odrađen seminar ili ad hoc tečaj Poduzetništvo žena na ruralnim područjima - diversifikacija poljoprivredne proizvodnje s integriranom podtemom Tradicijske vještine i obrtnički zanati - put vune.

Polaznici ove edukacije imali su prilike proći nekolicinu korisnih predavanja i radionica motiviranih temom položaja i poduzetništva žena u ruralnim područjima u čemu su, također, sudjelovale Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, Ivana Kovačić i Marijana Jadro, direktorice turističkih zajednica Grada Krka i Općine Vrbnik, Jovana Čutul, predsjednica Udruge Žene za otok i Egle Katunar iz Kuće vina Ivan Katunar.

Praktični dio vezan uz prethodno istaknutu podtemu bio je povjeren Jasminki Gršković iz brenda BlueSheep koja je polaznike seminara poučila o tehnici filcanja ovčje vune, ponudivši im tijekom priređene degustacije i proizvode iz obiteljskog OPG-a: mlado ekstra djevičansko maslinovo ulje i bijelo vino od autohtone sorte grožđa - žlahtine. U drugome dijelu praktičnog segmenta ovog seminara Karla Škorjanec, upraviteljica  Poljoprivredne zadruge Krk, kazivala je o vuni kao korisnom i vrijednom proizvodu, čija upotreba i reciklaža, uz ostalo, imaju povoljan učinak i na očuvanje okoliša.

Drugog dana seminar je polaznike odveo put otoka Cresa, gdje su se iznova bavili vunom, sudjelujući pritom u još jednoj radionici obrade ovčje vune, no ovog puta pod vodstvom Vesne Jakić iz Udruge Ruta.

Kažimo i to kako se ovaj seminar pokazao izvrsnom prigodom za obznanjivanje i obilazak kandidata s područja otoka Krka nominiranih za ovogodišnju nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske ili Sunflower Award. Riječ je, dakle, o manifestacijama Dani smokava Turističke zajednice Grada Krka i Boja je zlatna Udruge Žene za otok koje su nominirane u kategoriji Ruralno turistički projekti, dok će se Kuća vina Ivan Katunar natjecati za Nagradu dr. sc. Eduard Kušen kojom se valorizira poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma.

Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Ova akcija predstavlja jedinstvenu platformu za ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost, omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.