Novo izdanje edukacije Spasilac junior završilo dvanaestero polaznika

Gradsko društvo Crvenog križa Krk u suradnji sa Spasilačkom službom Primorsko-goranske županije, između 14. i 16 listopada 2019. godine, provelo je seminar namijenjen krčkim osnovnoškolcima zainteresiranim za spasilačke aktivnosti, i to kao eventualnu animaciju za polaganje pravih spasilačkih tečajeva kojima se može pristupiti po nastupu punoljetnosti.

Ovaj program naziva Spasilac junior, organiziran je kao i dosad, u suradnji s upravom bašćanskog Hotela Corinthia, odnosno tamošnjeg Wellness centra Baška, a vođenje je povjereno Ivanu Uraviću, instruktoru i koordinatoru Spasilačke službe Primorsko goranske-županije, zajedno s doktorom Andrijom Orlićem.

Tijekom trodnevnog spasilačkog obučavanja svih dvanaestero polaznika iz otočnih osnovnoškolskih ustanova uspješno je savladalo vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika te tehnike spašavanja sa i bez opreme), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova). A po završetku seminara svima su dodijeljene prigodne diplome.

I ovom inicijativom Gradsko društvo Crvenog križa Krk iznova je dokazalo da teži ostvarivanju ciljeva programa rada s mladima, a riječ je o odgoju na polju solidarnosti, humanosti, međusobnog pomaganja, poštivanja ljudskog bića, unaprjeđenja zdravstvene kulture, aktivnog doprinosa mladih u zajednici te razvoju drugih pozitivnih osjećaja koji utječu ne samo na razvoj mlade osobe već i zajednice u cjelini.