Nova sezona programa Vama glumimo: Cabaret preko veze i Modrobradi

Krčki Centar za kulturu, od siječnja ove godine, iznova započinje s programom Vama glumimo kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do travnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu (izuzev siječnja), s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.

Ti će se programi odigravati u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša (u gradu Krku), petkom navečer i subotom ujutro, a ulaznice po cijeni od 30,00 kn za dječje i 40,00 kn, odnosno 50,00 kn za ostale predstave, moći će se kupiti na blagajni neposredno pred početak programa ili rezervirati mailom na kultura@gradkrk.net, odnosno telefonom na 051 220 041.

Peta sezona programa Vama glumimo započinje 24. siječnja, u 19.00 sati, kada je na rasporedu hvaljena komedija Cabaret preko veze nastala u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva. Kao što i sam naslov implicira, ova je predstava u formi cabareta, dakle svojevrsne apartne komedije koja izravno, oči u oči, ili stand up-ovskom šakom u trbuh, publici donosi priče koje parafraziraju, hiperboliziraju i komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. To su fabule koje se pletu nitima veza i vezica. Stoga, vidjet ćemo je li život preko veze bezveze? Naravno, društveno politička stvarnost samo je celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede koje prolaze protagonistkinje predstave. Zapravo, na duhovit način opisuju se urnebesni živčani slomovi što su ih scenske persone proživjele i preživjele te iz njih izašle jače. Također, ovaj cabaret, na specifičan način, obrađuje i odnos Splita i Zagreba, dva najveća hrvatska grada u čijim se sličnostima i razlikama susreću Mediteran i Mitteleuropa. Njegov važan aspekt je i jezik. Splitski žargon (mapiran na zagrebačkim lokacijama), verbalna je glazba na kojoj će plesati emocije, stanja i raspoloženja naših junakinja. One se publici predstavljaju stand up monolozima tijekom kojih se odvijaju i dramske scene s ostalim glumicama koje tada utjelovljuju najrazličitije likove iz pojedinih priča. Njihove su priče tarantinovski bizarne i almodovarovski melodramatične, a svaka priča, tj. monolog završava točkom burlesque. U ovoj komediji autora teksta i redatelja Ivana Lea Leme, glume: Mila Elegović, Ana Begić (ili Jelena Miholjević), Ana Maras Harmander (ili Mirela Videk Hranjec) i Linda Begonja, dok je koreograf Leo Mujić, skladatelj Zvonimir Dusper Dus, scenografkinja Irena Kraljić, a kostimografkinja Mirjana Zagorec.

 

 

Sljedećeg dana, 25. siječnja, u 11.00 sati, na redu je nova dječja predstava Glumačke družine Ivana Brlić Mažuranić Modrobradi, kreirana prema poznatom predlošku Charlesa Perraulta. Najveće i najznačajnije borbe one su između dobra i zla, a upravo će Modrobradi najmlađoj publici još jednom demonstrirati kako dobro(ta) baš uvijek pobjeđuje. Režiju ove po mnogočemu posebne kazališne igre potpisuju Matej Safundžić i Branko Banković, dok je  prekrasna dramaturgija djelo Kristine Kegljen. Bajkovitu scenografiju, kostime i lutke osmislila je Nikoline Miletić, a u predstavi glume: Luka Stilinović, Katarina Šestić, Matej Safundžić i Valentina Srnojević.