Predstavljanje Zbornika radova Danuncijada na otoku Krku

Grad Krk i Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka pozivaju na predstavljanje Zbornika radova Danuncijada na otoku Krku koje će se u petak, 22. travnja 2022. godine, s početkom u 18.00 sati, održati u Velikoj vijećnici Grada Krka (Kino Krk), Trg bana Josipa Jelačića 2.

Povodom obilježavanja stote godišnjice od prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom području, početkom lipnja prošle godine u Krku je održan znanstveno-stručni skup Danuncijada na otoku Krku. Sazivom je bilo okupljeno sedmero izlagača s otoka Krka i grada Rijeke koji su svojim temama obuhvatili razdoblje od kraja Prvog svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine.

Navedeni se period  odnosi na zauzimanje grada Rijeke, a kasnije i otoka Krka od strane talijanske okupacijske vojske. Unutar tog razdoblja talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D'Annunzio na čelu svojih legionara i ardita ušao je u grad Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera, koja je obuhvaćala i otok Krk.

Arditska strahovlada na otoku Krku započela je 13. studenoga 1920. godine i trajala je nepuna dva mjeseca. Bila je obilježena terorom nad domaćim stanovništvom, pljačkanjima njihove imovine, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta (Punat i Dobrinj). U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške još je prisutno sjećanje na Krvavi Božić 1920. godine. Najžešći otpor arditima pružili su stanovnici Punta organiziranom obranom svog mjesta, da bi u siječnju 1921. godine Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima sa susjednog kopna zadali arditima konačan poraz.

Dakle, Zbornika radova Danuncijada na otoku Krku, kojeg objavljuje Naklada Kvarner, rezultat je rasprave s istoimenog znanstveno-stručnog skup u kojem su sabrani radovi (predavanja) njegovih izlagača: Tee Perinčić, Tvrtka Božića, Anđela Žica, Diega Deklića, Franje Velčića, Ivana Martinaša i Gordije Marijan.