Casabianca i Nemaš pojma, Grizlijane uveli u sedmu sezonu programa Vama glumimo

Dvama kazališnim programima, prvim namijenjenim odraslima, a drugim djeci, 18. i 19. veljače 2022. godine, pošlo je za rukom u cijelosti popuniti auditorij sportske dvorane krčke osnovne škole, poštujući pritom aktualne epidemiološke mjere, što znači da otočani različitih generacija ovo zimsko vrijeme vole provesti uz dobru kazališnu predstavu.

Ovaj projekt Centra za kulturu Grada Krka, prigodno prozvan Vama glumimo, koji će zaključno s travnjem, svakog trećeg petka i subote u mjesecu (izuzev ožujka kada su predstave na redu tjedan dana prije, tj. drugog petka i subote u mjesecu), donositi popularne kazališne sadržaje, tako je započeo hit komedijom na čakavštini Casabianca koju su napisali i izveli Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, da bi se dan kasnije nastavio simpatičnom predstavom za djecu Nemaš pojma, Grizlijane, u izvedbi Kazališta Smješko.

Predstava Casabianca na iznimno zabavan način demonstrirala je smiješnu stranu života tipičnog primorskog bračnog para, od 60-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Irena i Mario, odnosno Đurđa i Franko, upoznali su se u popularnoj trejsduji. Ona je bila mlada i poduzetna, a on neiskusan i nagovorljiv. Skupa su pogledali film Casablanca i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo, a onda je došao brak, pa djeca. Komunizam, pa kapitalizam. Partija, pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali, ali ne bez problema... Predstava je, dakle, progovorila o životnim izazovima u kojima se publika mogla prepoznati. Đurđa i Franko podsjetili su nas dana kada smo bezbrižno živjeli samoupravljanje, kupovali na Ponte Rossu, vozili stojadine, na parne i neparne datume, i čekanje u redu za ulje. Potom smo dočekali suverenu Hrvatsku, opijeni vlastitom državnošću i ojačani nacionalnim identitetom pratili privatizaciju, rasprodaju i propadanje tvornica, svjedočili krizi morala i licemjerju prekrivenim vjerom. A onda je stigla 2020. godina, cijeli je svijet stao, pa su i Đurđa i Franko ostali kod kuće i čekali novo normalno. Mada se zapravo na našim prostorima novo normalno događa svakih par desetljeća, a predstava Casabianca upravo je na primjeru jednog bračnog para, različitih karaktera i pogleda na život, progovorila o prilagodbama ljudi na nove situacije, nova pravila i neke nove društvene mjere.

Predstava za djecu Nemaš pojma, Grizlijane nastala je prema istoimenoj knjizi, inače jednom od omiljenih lektirnih naslova spisateljice Ane Đokić-Pongrašić. U produkciji Kazališta Smješko ona je pretvorena u pravi mali mjuzikl koji je mališanima donio poučnu priču o razmaženom i nespretnom medvjediću o kojem se čitav život brinula njegova majka, pa on nije znao ništa sam napraviti. Ipak, nakon što je krenuo u svijet, sve je, malo po malo, naučio. Nemaš pojma, Grizlijane tako je na metaforičkoj razini ilustrirao probleme s kojima se susreću mališani pri polasku u školu, kada moraju naučiti prihvatiti odgovornost, iako bi radije ostali kod kuće na brizi svojim roditeljima. I medvjedić Grizlijan naposljetku je ipak postao samostalniji. Iako mu u početku ništa nije polazilo za rukom, u zanimljivim susretima i razgovorima sa Krokodilicom, Vranom, Ribom, Lisicom i Krijesnicama, došao je do nekih novih i vrijednih životnih spoznaja te, konačno, postigao svoj cilj! U ovoj glazbenoj predstavi redateljice Ivone Peroš, svoje su glumačke sposobnosti predstavili Mirko Ilibašić, Lidija Kraljić i Monika Berberović.

Program se u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku nastavlja već 11. i 12. ožujka, i to, s obzirom na izniman interes publike, iznova komedijom Casabianca, dok se naslov dječje predstave još uvijek utvrđuje. Ulaznice, zasad samo za Casabiancu, po cijeni od 50,00 kn, mogu se kupiti u Galeriji Decumanus, u njezino redovno radno vrijeme, od ponedjeljka do petka, između 10.00 i 13.00 sati.