Krčki srednjoškolci zanimljivim videom zaslužili sudjelovanje u programu Euroscola

Učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir - Škole ambasadora Europskog parlamenta, i ove su godine zaslužili nagradu na natječaju #ovajputglasam kojeg je inicirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

Natječaj koji je bio namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina s prostora čitave Hrvatske, ujedno je i službeno natjecanje za sudjelovanje u programu Euroscola, inače simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Među pet nagrađenih video-uradaka svoje je mjesto pronašao i onaj krčkih srednjoškolaca iz trećeg razreda gimnazije koji su, pod mentorstvom profesorice povijesti Gordije Marijan, zaslužili putovanje u Strasbourg što će se još ove godine organizirati za 20 učenika i dvoje mentora iz krčke škole.

Sam natječaj bio je otvoren između 05. lipnja i 10. rujna, a kako bi u njemu sudjelovali, učenici su morali na evaluaciju poslati kreativne video-radove kojima su davali svoje odgovore na pitanje: zašto bi mladi u Hrvatskoj trebali izaći na izbore za Europski parlament 2019. godine (#ovajputglasam #IzboriEU2019), s time da je o onim najboljima odlučivalo stručno povjerenstvo u čijem su sastavu bili Snježana Matek Sačer (načelnica Odjela za promidžbu i informiranje Agencije za mobilnost i programe Europske unije), Marko Matijević (glavni urednik portala srednja.hr), Filip Gospodnetić (istraživač i asistent na programu Demokratizacija škola - Forum za slobodu odgoja), Dijana Šivak (predstavnica portala Joomboos: joomboos.24sata.hr) i Violeta Staničić (voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta). Na natječaj je, kako doznajemo, pristiglo 37 prijava, a budući da je kvaliteta prijavljenih materijala bila na zavidnoj razini, povjerenstvo je odradilo nimalo lagan zadatak. Pored mladih Krčana, putovanje u Strasbourg također su zaslužili predstavnici Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek i Srednje škole Krapina.

Budući da nas od europskih izbora dijeli svega nekoliko mjeseci, Europski parlament kroz program #ovajputglasam te uz njega vezanu Internet stranicu: ovajputglasam.eu nastoji inspirirati Europljane ne samo da glasuju, već i da pomognu uvjeriti druge da izađu na europske izbore. Europski izbori diljem zemalja članica Europske unije tako će se, naredne godine, održati između 23. i 26. svibnja.

 

Čime su krčki srednjoškolci osvojili članove povjerenstva pogledajte u videu koji slijedi!