YOUrope - Your Europe: Krčki srednjoškolci sudjelovali na susretu mladih

Učenici krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir - Nina Petrović, Lorena Magaš, Leon Prendivoj, Marino Milčetić, Leonard Depope, Gabriel Malović i Marin Geljić - u pratnji profesora Nina Sertića, između 22. i 28. srpnja 2018. godine, sudjelovali su na susretu mladih koji se pod geslom YOUrope - Your Europe održao u njemačkom gradu Rockenhausenu, inače gradu pobratimu Krka.

Ovaj hvalevrijedan projekt, posredstvom programa Erasmus+ financiran europskim sredstvima, u djelo je proveo Grad Rockenhausen, organiziravši šestodnevni susret pedesetak mladića i djevojaka iz svojih pobratimskih gradova. Mladi iz Hrvatske, Njemačke, Poljske i Francuske imali su tako priliku družiti se, razmjenjivati znanja, učiti o kulturi drugih, i raditi na učvršćivanju europske ideje zajedništva. U tu je svrhu svaki od gradova sudionika - Krk, Rognac, Glubczyce i Rockenhausen - pripremio vlastitu prezentaciju, a mladim Krčanima pritom je povjeren zadatak da predstave našu bogatu kulturnu i turističku ponudu u čemu im je uvelike pomogao i film Đir po Krku.

Program se, nadalje, sastojao od radionica, predavanja i prezentacija, a svi njegovi sudionici dobili su priliku pobliže se upoznati s gradom Rockenhausenom i tamošnjim aktivnostima vezanim uz život mladih. Također, organizirane su posjete lokalnim poduzećima, a predstavljeno je i funkcioniranje dualnog sustava strukovnog obrazovanja tipičnog za Njemačku. Poseban naglasak tijekom trajanja susreta stavljen je na razvijanje društvenih i građanskih kompetencija mladih što znači da su organizirane radionice na temu integracije imigranata u društvo tijekom kojih su se iz prve ruke mogle čuti priče onih koji su zbog rata izbjegli iz svojih domovina. Međutim nije se sve bilo samo red, rad i disciplina već su se srednjoškolci mogli družiti i sklapati nova prijateljstva, a u tu su svrhu priređene filmske večeri, zajednički odlasci na bazen ili vrijeme rezervirano za sport.

Na kraju susreta svi su se složili kako se nadaju da će bilo koji od preostalih okupljenih gradova sličan Erasmus+ projekt prijaviti i sljedeće godine, a sve s ciljem da se nastavi, kako sklapanje prijateljstva, tako i učvršćivanje veza među ljudima i državama članicama Europske unije.