Natjecanje u Barbanu: Mladi krčki robotičari uvjerljivo najuspješniji na 10. Robotrci na prstenac

U istarskom mjestu Barban, 19. kolovoza 2023. godine, u dvorištu tamošnje crkve, održano je završno natjecanje 10. Robotrke na prstenac, u sklopu koje je već prethodno priređena jedna natjecateljska smotra, i to, 17. lipnja, upravo u gradu Krku, što znači da je domaćin bila Osnovna škola Fran Krsto Frankopan - Matična škola Krk.

Drugo, ujedno i završno natjecanje tako je okupilo 52 učenika raspoređenih u 18 ekipa iz Pule, Barbana, Medulina, Pazina i Krka, a uzmemo li u obzir oba natjecanja, u ovom hvalevrijednom okupljanju mladih robotičara sudjelovalo ih je više od 150.

Robotrka na prstenac predstavlja natjecanje učenika osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije koje se redovito priređuje još od 2013., a tijekom jedne godine održi se više natjecanja u različitim mjestima Istre i Kvarnera, iako je završnica uvijek u Barbanu, i kao takva vezana uz program poznate Trke na prstenac. Sudionici ovog natjecanja, redom mladi talentirani informatičari, grupirani su u tročlane ekipe, s time da svatko od njih upravlja robotom po jednu vožnju u svakoj od tri discipline. Kako bi uopće mogli sudjelovati u utrci, njezini sudionici najprije moraju sastaviti i opremiti robote za natjecanje s motorima za upravljanje te dizanje i spuštanje koplja, kao i senzorima za praćenje crte. Pored toga, robote opremaju kamerom, a kako bi njime što uspješnije upravljali natjecatelji su izazvani da slože i odgovarajuću programsku podršku. U prvoj vožnji robotom se upravlja ručno, pomoću tipkala, tipkovnice, miša ili nekog alternativnog upravljača, dok se u drugoj robotom, također, manipulira ručno, međutim natjecatelji arenu ne mogu vidjeti izravno već se prstenac trude pogoditi gledajući na svome računalu sliku s kamere montirane na samom robotu. U trećoj vožnji robot treba, prateći crnu crtu u areni, doći do prstenca, a natjecatelji ga mogu gađati samo dižući i spuštajući koplje. Uspješnost pogodaka, u ovom slučaju, ovisi o programima koji su napisani, i pomoću kojih se upravlja robotom, odnosno podešava sporije ili brže skretanje, tj. dizanje ili spuštanje koplja.

Na ovom se natjecanju, osim tri najuspješnije ekipe, proglašavaju se i tri najuspješnija natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji, s time da slovodobitnikom Robotrke na prstenac biva natjecatelj koji ostvari najbolji pojedinačni rezultat.

 

 

U Barbanu, Osnovnu školu Fran Krsto Frankopan predstavljale su tri ekipe predvođene mentoricom Ivonom Klarić: Frankopani (u sastavu Anteo Muzurović Janeš, Emanuel Kraljić i Dorian Rimbaldo), OHIO (u sastavu Andrija Braut, Petar Pekeč i Mario Žiković) i Pepco (u sastavu Doria Arabadžić, Nikola Bogović i Viktor Agejev), a Klub informatičara otoka Krka - KIOK dvije ekipe predvođene mentorom Borisom Bolšecom: KIK (u sastavu Ivona Crnčić, Korina Kokotović i Katja Purić) i Tri mušketira (u sastavu Mihael Bajčić, Marin Braut i Toni Čeperić).

Priznanje i plaketu za osvojeno prvo mjesto, s ostvarenih 21,5 bodova, zaslužila je ekipa Frankopani (u sastavu Anteo Muzurović Janeš, Emanuel Kraljić i Dorian Rimbaldo), dok je drugo mjesto, s 21 bodom, zauzela ekipa Pepco (u sastavu Doria Arabadžić, Nikola Bogović i Viktor Agejev). Priznanje i plaketu za osvojeno treće mjesto, s prikupljenih 19,5 bodova, dobila je ekipa OHIO (u sastavu Andrija Braut, Petar Pekeč i Mario Žiković). Riječ je o ekipama Osnovne škole Fran Krsto Frankopan što ih je mentorirala Ivona Klarić.

Natjecanje u Barbanu bilo je itekako zanimljivo, a žestoka se borba vodila za osvajanje svakog boda, s time da je smotra zaključena pripetavanjem za prva tri mjesta u pojedinačnoj konkurenciji među tri natjecatelja koji su u sve tri vožnje imali maksimalnih devet bodova. U tom je natjecateljskom dijelu, drugo mjesto pripalo Ivoni Crnčić iz Kluba informatičara otoka Krka - KIOK, a ovaj joj je uspjeh donio i vrijedan robotski set Tobbie. Treće mjesto, u pojedinačnoj kategoriji, osvojio je Filip Pavlović iz ekipe Gubitnici Društva za robotiku Istra - DRI, dok je slavodobitnikom proglašen Karlo Bulić iz ekipe Karloti Osnovne škole Jure Filipovića iz Barbana.