Natjecanje u Barbanu: Mladi krčki robotičari uspješni na 9. Robotrci na prstenac

U istarskom mjestu Barban, 20. kolovoza 2022. godine, u dvorištu tamošnje crkve, održano je završno natjecanje 9. Robotrke na prstenac, u sklopu koje je već prethodno priređena jedna natjecateljska smotra, i to, 11. lipnja, u Puli. Drugo, ujedno i završno natjecanje tako je okupilo 48 učenika raspoređenih u 16 ekipa iz Pule, Barbana, Krka, Punta, Rovinja, Fažane i Medulina, a uzmemo li u obzir oba natjecanja, u ovom hvalevrijednom okupljanju mladih robotičara sudjelovalo ih je više od 100.

Robotrka na prstenac predstavlja natjecanje učenika osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije koje se redovito priređuje još od 2013., a tijekom jedne godine održi se više natjecanja u različitim mjestima Istre i Kvarnera, iako je završnica uvijek u Barbanu, i kao takva vezana uz program poznate Trke na prstenac. Sudionici ovog natjecanja, redom mladi talentirani informatičari, grupirani su u tročlane ekipe, s time da svatko od njih upravlja robotom po jednu vožnju u svakoj od tri discipline. Kako bi uopće mogli sudjelovati u utrci, njezini sudionici najprije moraju sastaviti i opremiti robote za natjecanje s motorima za upravljanje te dizanje i spuštanje koplja, kao i senzorima za praćenje crte. Pored toga, robote opremaju kamerom, a kako bi njime što uspješnije upravljali natjecatelji su izazvani da slože i odgovarajuću programsku podršku. U prvoj vožnji robotom se upravlja ručno, pomoću tipkala, tipkovnice, miša ili nekog alternativnog upravljača, dok se u drugoj robotom, također, manipulira ručno, međutim natjecatelji arenu ne mogu vidjeti izravno već se prstenac trude pogoditi gledajući na svome računalu sliku s kamere montirane na samom robotu. U trećoj vožnji robot treba, prateći crnu crtu u areni, doći do prstenca, a natjecatelji ga mogu gađati samo dižući i spuštajući koplje. Uspješnost pogodaka, u ovom slučaju, ovisi o programima koji su napisani, i pomoću kojih se upravlja robotom, odnosno podešava sporije ili brže skretanje, tj. dizanje ili spuštanje koplja.

 

 

U Barbanu, Osnovnu školu Fran Krsto Frankopan - Matičnu školu Krk predstavljale su dvije ekipe predvođene mentorom Borisom Bolšecom: Tri mušketira (u sastavu Anteo Muzurović Janeš, Emanuel Kraljić i Dorian Rimbaldo) i Zlatni Krk (u sastavu Toni Čeperić, Ilaria Morožin i Katja Purić), Osnovnu školu Fran Krsto Frankopan - Područnu školu Punat dvije ekipe predvođene mentoricom Marijom Prihodom Perišić: MVP's (u sastavu Dino Nešić, Dorijan Karabegović i Lovro Valenčić) i AIM botovi (u sastavu Rene Terzić, Dominik Radolović i Anja Tomac) te ekipa KIOK (u sastavu Filip Jurešić, Mateo Crnčić i Matija Mrakovčić) Kluba informatičara otoka Krka predvođena mentorom Borisom Bolšecom.

Priznanje i plaketu za osvojeno prvo mjesto, s ostvarenih maksimalnih 27 bodova, zaslužila je ekipa FAZE TURTULIŠE Udruge BIT KIDS 101 (u sastavu Frane Klarić Tomac, Andrea Dravec i Ugo Šuran), predvođena mentorom Alenom Gromilom, dok je drugo mjesto, s 25 bodova, zauzela ekipa BIT KIDS 1 Udruge BIT KIDS 101 (u sastavu Luka Hudak, Petar Radošević i Marko Tripković), također, predvođena Alenom Gromilom. Priznanje i plaketu za osvojeno treće mjesto, s prikupljenih 24,5 bodova, dobila je ekipa MVP's Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Područne škole Punat (u sastavu Dino Nešić, Dorijan Karabegović i Lovro Valenčić), predvođena mentoricom Marijom Prihodom Perišić.

 

 

Natjecanje u Barbanu bilo je itekako zanimljivo, a žestoka se borba vodila za osvajanje svakog boda, s time da je smotra zaključena pripetavanjem za prva tri mjesta u pojedinačnoj konkurenciji među 13 natjecatelja koji su u sve tri vožnje imali maksimalnih devet bodova. U tom je natjecateljskom dijelu, treće mjesto pripalo Dorijanu Karabegoviću, članu ekipe MVP's Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Područne škole Punat, i to nakon šestog kruga pripetavanja, a osim priznanja, ovaj mu je uspjeh donio i vrijedan edukacijski komplet iz Arduino serije. Drugo mjesto, u pojedinačnoj kategoriji,  osvojio je Frane Klarić Tomac iz ekipe FAZE TURTULIŠE Udruge BIT KIDS 101, dok je slavodobitnikom proglašen Maksim Pogorilić iz ekipe Gladijatori Društva za robotiku Istra.