Natječaj za sudjelovanje na međunarodnoj skupnoj izložbi Ja sam/I am...

Ovom prigodom pozivaju se fotografi, vizualni umjetnici, spisatelji i spoken word umjetnici da se prijave za sudjelovanje na međunarodnoj skupnoj žiriranoj izložbi Ja sam/I am... koja će se, u sklopu festivala Prvomajski inkubator, između 27. travnja i 15. svibnja 2018. godine, odvijati u krčkoj Galeriji Decumanus.
Započevši 2010. kao Udruga demo bendova grada Krka s primarnim fokusom na razvoj i poticanje glazbenog stvaralaštva, s vremenom sve više širi područje djelovanja što dovodi do promjene imena u Kreativni Krk, koji danas biva jednim od vodećih vaninstitucionalnih pokretača društvenih, humanitarnih i kulturnih događanja u gradu Krku. Ove godine Udruga organizira osmo izdanje glazbeno-likovno-edukativnog festivala Prvomajski inkubator u sklopu kojeg će biti postavljena i izložba čija je tema Ja sam/I am...
Inkubator kao manifestacija slavi praznik rada, međutim služi i kao platforma za kritičko osvrtanje na stanje u gospodarstvu i tržištu rada. Tema i ovogodišnjeg festivala progovara o radu, ali ovog puta iz nešto osobnije perspektive, jer u fokusu više nisu općenite, globalne teme i fenomeni već sam umjetnik-radnik, odnosno individua na tržištu rada iliti pojedinac kao dio kolektiva i sistema.
U današnje vrijeme uobičajeno je pri upoznavanju postaviti pitanje čime se taj kojeg upoznajemo bavi ili što u životu radi kako bismo o njemu odmah kreirali određeni dojam te ga pospremili u jednu od ladica. Ljude se uglavnom definira prema njihovom zanimanju, a ne prema onome što vole, jesu, žele ili stvaraju... U procesu građenja uspješnih i prije svega profitabilnih karijera u zapadnom svijetu nije više bitno TKO i ŠTO je netko, nego samo na koji ga se način najviše može iskoristiti te koliko može doprinijeti korporaciji i sistemu u kojem se nalazi. Zaposlenici postaju tek brojke i dok u uredu provode najveći dio dana, nevažno je što možda imaju neki od talenata, jer ako nije direktno upotrebljiv na poslu, nažalost ga onda niti ne stignu ispoljiti. 
Ovime se natječajem, stoga, daje platforma umjetnicima da pokažu sve one dijelove sebe (imaginarne ili realne) koji ne mogu uvijek doći do izražaja, a bitni su za njihovo samoodređenje. Umjetnicima i svim ostalim kreativcima ovo je ujedno i poziv da kroz umjetnički rad u bilo kojem mediju, dovrše rečenicu Ja sam.../I am... te tako definiraju predodžbu o sebi, sebe kao osobu, sebe kao umjetnika, tj. da predstave sve ono što ih karakterizira i određuje.
 
Prijava mora sadržavati: 
 
→ umjetnički rad;
a) Ako se radi o digitalnom umjetničkom mediju (fotografija, video, plakat, fotomontaža, itd.) potrebno ga je slati e-mailom ili putem WeTransfer servisa na adresu: art@kreativnikrk.com, s naznakom Za izložbu. Naziv datoteke mora biti spremljen po shemi: prezime_ime_naziv rada_godina. Fotografije moraju biti u .jpeg formatu rezolucije 300 dpi, pogodne za tisak na A2 format. Plakati također moraju biti prilagođeni za tisak na istom formatu. Video radovi moraju biti u .mov ili .avi formatu, i trajati najviše dvije minute. 
b) Za sve radove koji nisu u digitalnom obliku (skulpture, grafike, slike itd.) potrebno je e-mailom dostaviti njegovu jasnu fotografiju praćenu detaljnim opisom, godinom i dimenzijama. Nakon službene objave izabranih radova, sva djela koja nisu u digitalnom mediju, autori će morati dostaviti o vlastitom trošku, i to do 05. travnja 2018. godine na adresu: Udruga Kreativni Krk, Kvarnerska 17, 51500 Krk, Hrvatska, s naznakom Za izložbu. Takvi se radovi više ne vraćaju autorima.
c) Književne radove (poeziju, kratke priče, spoken word itd.) potrebno je u .pdf formatu (do najviše tri kartice teksta) uz autorovu audio ili video snimku njihovog izgovaranja (video snimka mora biti u .mov ili .avi formatu, a audio u .mp3 formatu, 320 kbps) slati e-mailom ili putem WeTransfer servisa na adresu: art@kreativnikrk.com, s naznakom Za izložbu. Naziv datoteke mora biti spremljen po shemi: prezime_ime_naziv rada_godina.
→ naziv, godinu i kratki opis/koncept prijavljenog rada (do pola kartice teksta);
→ životopis autora (do pola kartice teksta, e-mail i broj telefona);
→ link na Internet stranicu autora, profil na društvenoj mreži i sl.
 
Svaki autor može prijaviti najviše tri rada. 
Prijave se šalju na adresu art@kreativnikrk.com s naznakom Za izložbu, te moraju stići zaključno s 09. ožujkom 2018., do 23.59 sati. (Natječaj je otvoren od 21. siječnja do 09. ožujka 2018. godine.)
 
U odabiru radova sudjelovat će: 
 
→ Maria Elena Brusić (prof. filozofije i engleskog jezika i književnosti);
→ Igor Gržetić (povjesničar umjetnosti, grafički dizajner i audio-vizualni umjetnik);
→ Bruna Justinić (magistar povijesti umjetnosti - suvremena umjetnost / fotografija);
→ Lucija Štefančić (magistra restauriranja i konzerviranja umjetnina - slikar).
 
Odabrani radovi bit će objavljeni do 25. ožujka 2018. na Internet stranicama i Facebook profilu Udruge. Odabrani radovi bit će između 27. travnja i 15. svibnja 2018. godine izloženi u Galeriji Decumanus te virtualno objavljeni na Facebook stranici Udruge.
 
Za sva dodatna pitanja javite se e-mailom na: art@kreativnikrk.com.