Natječaj za sudjelovanje na foto-izložbi Urbane ruševine

Ovom prigodom pozivaju se fotografi, vizualni umjetnici i ostali kreativci da svoje radove prijave za sudjelovanje na žiriranoj grupnoj izložbi koja će u sklopu festivala Prvomajski inkubator, u krčkoj Galeriji Decumanus, biti postavljena između 06. i 19. svibnja 2016. godine.

Prvomajski inkubator mogli bismo opisati kao glazbeno-likovno-aktivistički festival kojeg šestu godinu za redom organizira Udruga Kreativni Krk. Obzirom da je jedan od primarnih zadataka udruženja poticanje stvaralaštva te davanje prostora novim i neafirmiranim talentima, tako i ove godine dio festivala, u nizu međusobno tematski povezanih događanja, čini prigodan izložbeni program.
Prvomajski inkubator, kao što i naziv sugerira, slavi praznik rada, baveći se pritom temama koje govore o stanju na tržištu rada, u gospodarstvu ili u proizvodnim sektorima. Gotovo svakodnevno, svjedoci smo zatvaranja nekada jakih i uhodanih proizvodnih pogona koji su tvorili okosnicu ekonomskog razvoja, i kao takvi postajali svojevrsni simboli gradova i regija u kojima se nalaze. Primjera je nebrojeno, a mogu se izdvojiti nedavno zatvorena Tvornica olovaka Zagreb, ili nešto stariji slučaj Tvornice vijaka Punat. Donedavno živo arhitektonsko tijelo, gubljenjem svoje uloge, odjednom je pretvoreno u napušten i prazan kostur. 
Međutim, u novije se vrijeme pojavio trend fotografiranja upravo takvih tzv. urbanih ruševina, koji se fokusira na fotografiranje propadanja napuštenih zgrada, hotela, tvornica ili strojeva lociranih unutar gradskih sredina ili u njihovoj neposrednoj blizini. Ova vrsta fotografije estetizira napuštanje i propadanje građevina, arhitektonskih kompleksa i dijelova grada te potiče rasprave o važnosti umjetnosti u revitalizacijskim i restauracijskim projektima unutar (post)industrijskih zona. Fotografija također osim svoje dokumentarne vrijednosti pruža i široki spektar umjetničke interpretacije fotografiranih sadržaja. Mladim kreativcima ovo je stoga poziv da se nakratko pretvore u urbane istraživače te osim čistog dokumentiranja urbanih ruševina daju svoj pogled na estetiku raspadanja. Uz to, poziva se i na istraživanje vlastitog odnosa (iliti odnosa ljudi današnjice) prema tim svjedocima, ne tako davne prošlosti. 
 
Prijava mora sadržavati:
 
  • digitalni fotografski uradak koji odgovara zadatku ovog natječaja u .jpeg formatu rezolucije 300 dpi za tisak na A3 format, s time da se pod fotografskim uratkom podrazumijeva jedna fotografija, foto-kolaž ili čak narativna serija fotografija; naziv datoteke mora biti spremljen po shemi: Prezime_Ime_Naziv rada_Godina;
  • ako fotografski uradak nije digitalan, autori ga mogu dostaviti na adresu: Udruga Kreativni Krk (s naznakom Za foto-natječaj), Ljudevita Gaja 5, 51500Krk, Hrvatska;
  • naziv i kratki opis/koncept prijavljenog rada (do pola kartice teksta);
  • životopis autora (do pola kartice teksta s emailom i brojem telefona);
  • link na web stranicu autora, profil na društvenoj mreži i sl.
 
Prijave koje se šalju mailom na art.kreativni.krk@gmail.com (s naznakom Za foto-izložbu), moraju stići zaključno s 25. ožujkom 2016. godine do 23.59 sati! U odabiru radova sudjelovati će Bruna Justinić (magistra povijesti umjetnosti - suvremena umjetnost/fotografija), Lucija Štefančić (magistra restauriranja i konzerviranja umjetnina - slikar), Igor Gržetić (povjesničar umjetnosti i audio-vizualni umjetnik) te Mario Depicolzuane (grafički dizajner i art direktor). Odabrani radovi bit će objavljeni do 06. travnja 2016. godine na Internet stranici i Facebook profilu Udruge Kreativni Krk. 
 
Sva dodatna pitanja šaljite mailom na art.kreativni.krk@gmail.com!
Online prikaz prošlogodišnje izložbe na temu Žena radnica pogledajte: ovdje.