Natječaj za izbor najboljih volontera, organizatora volontiranja i školskih volonterskih klubova

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana volontera Udruga za razvoj civilnog društva SMART - Volonterski centar Rijeka s partnerima raspisala je natječaj za izbor najboljih volontera, organizatora volontiranja i školskih volonterskih klubova na području Primorsko-goranske županije.

Naime, Generalna skupština Ujedinjenih naroda, 1985. godine, 05. prosinac proglasila je Međunarodnim danom volontera s ciljem skretanja pažnje na važnost volonterstva i volontera za razvoj društva. Volonterstvo predstavlja dobrovoljnu aktivnost, prije svega slobodu izbora, a sloboda jest osnovna težnja ljudske civilizacije, ali i obilježje demokracije. Volontiranje donosi brojne koristi našem društvu, korisnicima volonterskih aktivnosti, kao i samim volonterima. Ono jača solidarnost, povezanost i povjerenje unutar zajednice, utječe na veću zapošljivost i bolje zdravlje pružatelja i primatelja volonterskih usluga, doprinosi pozitivnim društvenim promjenama i razvija humanije društvo odgovornih građanki i građana.

Kao i ranijih godina po objavljenom javnom pozivu za nominaciju kandidata za volontere godine, tročlana komisija sastavljena od predstavnika Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Udruge SMART odabrat će tri volontera s područja Grada Rijeke i tri s područja Županije kojima će biti uručene nagrade za njihov volonterski angažman tijekom 2023. godine, dok će predstavnici SMART-a odabrati organizaciju koja će primiti nagradu Organizator volontiranja 2023., odnosno ustanovu koja će primiti nagradu Školski volonterski klub 2023.

Nagradu za Volontere godine 2023., usmjerenu na veću vidljivost i prepoznatost volontera i volonterskog rada, Udruga SMART raspisuje u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom. Uz nagradu pojedincima, Udruga SMART samostalno dodjeljuje i nagrade Organizator volontiranja 2023. i Školski volonterski klub 2023., kojima je cilj promocija kvalitetnih volonterskih programa sa smislenim volonterskim aktivnostima, kao i promocija dobre prakse uključivanja učenika, roditelja i volontera iz zajednice u volonterske aktivnosti unutar i izvan odgojno-obrazovnih ustanova.

Detaljna uputstva za nominaciju i nominacijski obrasci mogu se preuzeti iz priloga ove obavijesti, ili zatražiti e-mailom na smart@smart.hr. Natječaj je otvoren od 06. do 27. listopada 2023. godine, do 15.00 sati (za osobno donošenje nominacija u ured SMART-a), a sve dodatne informacije, osim na prethodno istaknut e-mail, mogu se dobiti i telefonom na 051 332 750.