Nastavnici hrvatskoga jezika iz šest zemalja u gradu Krku usavršavaju poznavanje hrvatskog jezika i kulture

Međunarodna ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz dijaspore Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, u gradu Krku započela je 24. lipnja 2023. godine svečanim otvorenjem i kulturnim programom.

Voditeljica škole prof. dr. sc. Sanja Vulić polaznike je upoznala sa Školom koja se ovdje održava od 2018. Godine, kao i s programom u kojem sudjeluju sudionici iz šest zemalja, i to iz Mađarske, Njemačke, Nizozemske, Italije, Češke i Poljske. Kulturni program otvorenja uveličao je mladi vrbnički glazbenik Nikola Božić čiji je glazbeni program krenuo izvedbenom Pjesme bez riječi, op. 10, hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture izvrsno je mjesto za istraživanje posebnosti hrvatskog jezika te upoznavanje s kulturnim bogatstvom književnog, glazbenog i filmskog stvaralaštva, kao i kulturne materijalne baštine te prirodnih ljepota. Zbog toga program Škole uključuje predavanja, vježbe, terensku nastavu, kulturni program i izlete. Predavanje U Prag na studij - hrvatski student u Karlovu sveučilištu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće održat će dr. sc. Helena Stranjik s Karlovoga sveučilišta u Pragu. Francesci Sammartino povjereno je predavanje Moliškohrvatska manjina: prošlost i sadašnjost hrvatske manjine iz one bane mora. O dijalektima kvarnerskih otoka govorit će prof. dr. sc. Sanja Vulić, a o aktivnom učenju u nastavi izv. prof. Rona Bušljeta Kardum, dok će se o jezičnim vježbama brinuti Lidija Bogović, tajnica Škole. Ove godine na Ljetnu školu kao gost profesor dolazi i izv. prof. dr. hab. Leszek Małzcak sa Šleskoga sveučilišta u Katowicama, u Poljskoj, koji će predavati o dvjema verzijama Šoljanove drame Lice te o poljskoj Šenoinoj Seljačkoj buni kao primjeru ideološkog prijevoda. Terenska nastava odvijat će se na različitim lokacijama u gradu Krku, također, u Opatiji sv. Lucije u Jurandvoru, u Vrbniku, na Sv. Marku te na otoku Cresu. U sklopu kulturnog programa u Vrbniku će se održati projekcija filma Ze zidi i z kulun obgrajen autora Petra Trinajstića o vrbničkoj pjesnikinji Mariji Trinajstić Božić.

Organizator Škole je Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori, uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turističke zajednice Grada Krka, Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Grada Krka.